Гара Нова Загора ще бъде реставрирана до края на 2023 г., съобщиха от Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ).
Решението е взето след проведено обществено обсъждане на проекта в края на март по инициатива на министър Николай Събев и след анализ от НКЖИ за сроковете, необходими за промяна на проекта, който ще бъде изработен и изпълнен до краят на 2023 г., без това да доведе до загуба на европейско финансиране, съобщават от компанията.
НКЖИ ще запази и реставрира съществуващото приемно здание на жп гара Нова Загора. Вече е започнала подготовката на проекта за реконструкция на съществуващата сграда, която скоро предстои да получи статут на паметник на културата.
Паралелно с това се изготвя и независима конструктивна експертиза на приемното здание, която да определи мерките за укрепване на сградата, построена през 1921 г.
Компанията работи активно, за да завърши в допустимия срок изпълнението на този приоритетен проект, финансиран от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020 г.