Силистренският акордеонист Стоян Дечев издаде сборник с избрани хора и ръченици от Североизточна България и Лудогорието. Изданието носи заглавието „От Дунава до Черно море“ и съдържа 37 народни произведения, нотирани лично от автора. Към тях е добавен богат обяснителен материал.
„По този начин изданието се превръща в учебник, школа за музикантите, които имат възможността и желанието да се потопят в ритмиката и спецификата на народното творчество в една от фолклорните области на страната“ разказа Дечев.
Идеята на автора е сборникът да бъде разпространен в музикалните школи и училища в страната, за да популяризира автентичния български фолклор. Към изданието ще бъде добавен и компакт диск с музика от автора.
Стоян Дечев е роден 1943 в силистренското село Гарван. Възпитаник е на музикалните школи в Пловдив и Плевен. Издал е десетки албуми, включително с авторски композиции или аранжименти. През годините осъществява активна звукозаписна дейност в БНР, където е записал над 250 обработки и аранжименти на народна музика.
През 2013 г. Стоян Дечев беше удостоен със званието „Почетен гражданин на град Силистра“.