Ученици, горски служители и експерти на РИОСВ – Шумен почистиха защитена местност „Божур поляна“ край Търговище. Инициативата е по повод 30-годишния юбилей на европейската екологична мрежа „Натура 2000“, а еко акцията обхвана защитената зона „Преславска планина“ в землищата на селата Вардун, Стража и Черковна в Държавните горски територии. Участваха и журналисти от Търговищки регион.
В инициативата се включиха директорът на еко инспекцията Димо Бодуров, представители на Държавното горско стопанство в Търговище, помагаха и петокласници от Първо основно училище „Хр. Ботев“.
Само и единствено с желанието на хората може да се постигне природата да остане по-чиста, каза в обръщението си към учениците Бодуров. По думите му всеки трябва да се замисля какво изхвърля, как и къде го изхвърля, защото след нас няма кой да извърши почистването. Поддържаме ли си природата, поддържаме ли си чистотата на нашия дом -  и нашият живот ще бъде по-прекрасен, бе категоричен специалистът. 
Почистени бяха участъци около чешми по асфалтовия път в посока Търговище – село Черковна, както и защитената местност „Божур поляна“, която попада в землищата на селата Вардун и Стража. 
При почистването експерт от направление „Биоразнообразие“ при РИОСВ – Шумен запозна младежите с целта на създаването на европейската екологична мрежа „Натура 2000“, местообитанията и животинските видове, предмет на защита в защитената зона в района. 
Събраните отпадъци ще бъдат извозени със съдействието на общинската администрация в Търговище.