Еврокомисарят по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел на 26 май от 10:00 часа ще посети Национален център по мехатроника и чисти технологии в кампуса "Студентски град", на територията на Техническия университет в София (ТУ-София). Това съобщи пресцентърът на висшето училище.
Мария Габриел ще се запознае отблизо с най-модерните лаборатории, изградени по проекта, финансиран от Оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.
Кампусът "Студентски град" към ТУ-София се ръководи от проф. инж. Георги Тодоров и в него са изградени шестнайсет лаборатории, оборудвани с най-съвременната и уникална за страната апаратура и инфраструктура, което е предпоставка за провеждането на авангардни изследвания в областите мехатроника, микроелектроника, виртуално инженерство и дигитални производства, роботизирани системи и мехатронни технологии, биомехатроника, микро/нано инженеринг за мехатронни технологии, вибрационни и акустични мехатронни технологии, адитивни технологии, функционални покрития и нови материали, системи за управление, енергийна ефективност, устойчиво използване на суровини и ресурси, транспортен инженеринг, електромобилност и др.
Центърът за върхови постижения "Мехатроника и чисти технологии" е съставен на принципа "комплементарност-синергизъм" и обединява водещи научни групи от Техническия университет в София, от Софийския университет "Св. Климент Охридски", институти на БАН (общо 12), от Техническите университети във Варна и в Габрово, и от Химикотехнологичния и металургичен университет в София. За осигуряването на по-високо научно ниво, отново чрез обява, като асоциирани партньори са привлечени структури от световноизвестни университети (Тел Авив, Берлин и Делфт) и от Института по роботика и интелигентни системи към Федералния технически университет в Цюрих.
Планът на научноизследователската дейност по проекта е съставен с цел осигуряване, изграждане, функциониране, развитие и превръщане на Центъра във водеща национална и конкурентоспособна европейска научна структура в рамките на десетгодишен период. Така се гарантира добавена стойност към реализирането на програмата за устойчив и интелигентен икономически растеж на България.