Трябва да имаме широко съгласие по темата за Република Северна Македония, за да може всички в държавата да се чувстват съпричастни с решението. Това заяви пред журналисти във Ватикана премиерът Кирил Петков, който с ръководена от него българска делегация бе на аудиенция при папа Франциск. 
Петков подчерта, че не е обсъждал темата за европейската интеграция на югозападната ни съседка с главата на Римокатолическата църква в рамките на визитата. Премиерът още веднъж посочи, че е добре да бъда свикан Консултативен съвет по национална сигурност при президента, тъй като от последния са изминали повече от шест месеца. 
От тогава досега се случиха много неща – разговори, срещи, предложения. Няма по-добър формат да седнем на една маса всички и да обобщим случилото се през последните шест месеца, смята българският премиер. Той още веднъж припомни, че евентуално решение за отпадане на ветото трябва да премине през българския парламент. 
Кирил Петков изрази очакване предстоящата му по-късно днес среща с премиера на Република Северна Македония, която ще се проведе в Рим, да премине в конструктивен тон. 
Нагласата, с което се срещаме, е този конструктивен диалог, който се е случвал досега, да продължи. Има много сили от двете страни на границата, които да изкарат диалога от конструктивния тон, смята Петков. 
Министър-председателят посочи още, че е получил поздравления от папа Франциск за усилията на правителството да се бори срещу корупцията в България. 
В рамките на днешния последен ден от двудневната си визита премиерът Кирил Петков ще проведе среща с италианския си колега Марио Драги. Поводът за посещението на българската делегация в Италия е Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май.