С празнично дефиле на над 3000 пернишки ученици и учители, предвождано от ученическия оркестър на VI Средно училище, в Перник ще започне отбелязването на 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, съобщи общинският пресцентър.
След издигане на националния флаг ще бъдат връчени отличията „За принос“ в областта на образованието, културата и журналистиката. Подготвена е и концертна програма с участието на творчески формации на Обединения детски комплекс.
Инициативата на Международния младежки център в Перник - "Жива библиотека", е с начален час 13:00 ч. при сцената в централния градски парк. Разликата с останалите библиотеки е, че тук книгите са хора, а четенето е разговор, поясняват организаторите.
Биографичната книга на Георги Тошев - "Тя, Цветана Манева", ще бъде представена в 15:30 ч. на централния градски площад. В изданието журналистът е описал всички лица на звездата на българското кино и театър.
В 19:00 ч.  пред Двореца на културата ще започне празничния концерт на ансамбъл „Тракия“. Танцьорите на един от най-големите български ансамбли ще поздравят перничани с танци и песни от различните етнографски области на България.