Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отправи послание към НАТО, заявявайки, че Турция иска да бъдат удовлетворени справедливите й искания, отнасящи се основно до подкрепа на борбата срещу тероризма и санкциите, и очаква да види конкретни стъпки, предаде турската държавна телевизия ТРТ Хабер.
При положение че е очевидна жизненоважната роля, която играем в НАТО, все още разговаряме с нашите съюзници за вдигане на санкциите. Не можем да пренебрегнем санкциите, които Швеция прилага спрямо нас, няма разумно обяснение за това, посочи Ердоган в изказване на церемония в командването на корабостроителницата в Гьолджук, засягайки въпроса за позицията на Турция за кандидатурите на Швеция и Финландия за членство в НАТО.
В период, когато съюзническата солидарност трябва да се поставя  на най-високо ниво, трябва да се прекрати политиката на увъртане, трябва да се удовлетворят справедливите искания на Турция, отнасящи се основно до подкрепа на борбата срещу тероризма и санкциите, да се предприемат конкретни стъпки, каза Ердоган..
Турция не е видяла подкрепата, която очаква от съюзниците си, нито в посрещане на нуждите й в областта на отбраната, нито в 40-годишната й борба срещу тероризма, добави Ердоган. Турция има възражения срещу кандидатурите за членство в НАТО на Швеция и Финландия, обвинявайки двете скандинавски страни в толериране и дори подкрепа на терористични организации, в частност на Кюрдската работническа партия (ПКК), разглеждана като терористична организация от Анкара, ЕС и САЩ. Освен това Анкара настоява за отмяна на ограниченията, наложени от двете скандинавски страни, както и от нейни съюзници от НАТО, за износа на отбранително оборудване за Турция.