Президентът Румен Радев благодари на Българската православна църква, че преди най-светлия празник - 24 май, частици от мощите на Светите братя Кирил и Методий са в България. Това стана след отслужването на молебена пред Светите мощи на Светите равноапостолни братя Методий и Кирил в митрополитския катедрален храм "Св. Неделя" от Белоградчишкия епископ Поликарп - викарий на Негово Светейшество Софийския митрополит и български патриарх Неофит.
"Искам да отбележа, че тези мощи за първи път се изнасят в славянска страна. Това е безспорно признание за огромния принос и неразривна свързаност на България, на нашия народ, със святото дело на братята Кирил и Методий", заяви държавният глава.
"Нека днешният знаменателен ден ни напомня, че България е била и ще пребъде, като държава на духа. Нека има просветеност, разум, мир и благоденствие. Честит празник", пожела президентът Румен Радев в храма, в който присъстваха десетки вярващи, дошли да се поклонят пред светините.
Заедно с президента Румен Радев на молебена присъстваха също вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на София Йорданка Фандъкова, български духовници и гостите от Света гора, откъдето бяха донесени Светите мощи за всенародно поклонение, което ще продължи до 25 май на обяд. В храма бяха дошли посланиците на Гърция и на Сърбия у нас. На молебена присъства и генералният директор на Българската телеграфна агенция Кирил Вълчев.
След като отслужи молебена, епископ Поликарп прочете и слово от патриарх Неофит.