Професор Евгений Сачев представи четвъртото допълнено и разширено издание на „Българите са в основата на човешката цивилизация“ с молитвата „Отче наш“. Той представи научния си труд пред медии заедно с фолклорния певец Илия Луков, учениците си Иван Пенев и Теодора Желева, издателя си Николай Тончев и научния ръководител на книгата проф. д-р Нели Костова.
„В книгата са дадени знаците, които определят връзката на българите с историята и културата в началото на човечеството по отношение на писменост, по отношение на технологии, култура, религиозни системи“, каза проф. Сачев. Той допълни, че не приема тезата, че историята поучава и назидава поколенията. Вместо това авторът вярва, че „истинският прочит на историята е обърнат към бъдещето“.
Сред темите, засегнати в труда му, е тази за националната идентичност и нейната връзка с националната сигурност. „Дадени са изключително актуални материали, които са свързани и със задаването на правилните въпроси. Защото ролята на интелигентните и на учените е не да дават отговори, а да задават правилните въпроси към онези, които трябва да взимат отговорни решения“, съобщи още проф. Сачев.
В „Българите са в основата на човешката цивилизация“ се разглеждат материали, фокусиращи се върху най-голямото палеонтологично находище, което се намира у нас, вероизповеданието на царете Борис I, Петър и Самуил, първите писмени системи, тайните на Панагюрското златно съкровище и т.н. В книгата си проф. Сачев разглежда и филмовите герои Индиана Джоунс, чийто прототип е българин, и Джеймс Бонд, създаден по образа на македонски българин.
„По всяка вероятност, както всеки научен текст, така и този ще предизвика различни емоции у читателите. Едни ще са положителни, други ще са неутрални. Сигурно ще има и такива, които ще се опитат да отрекат фактите, които е описани. Това е нормално човешко поведение, защото ние постепенно забравяме, че истината на практика прилича на един айсберг. При истината някои хора виждат само върха на айсберга. Дълбоката, реалната истина е някъде там, под водата. Но тя изисква от нас известно усилие, за да стигнем до нея“, коментира и проф. Костова.
На представянето на книгата в БТА присъства и доц. Румен Драганов, който заедно с проф. Сачев, работи върху създаването на категоризация и класификация на съкровищата в България. „Когато става въпрос за туризъм и чужденци, те обикновено задават въпроса какво трябва да видят в България, какво е най-ценното. И ние като екскурзоводи се объркваме да кажем кое е по-ценното – катедралата „Свети Александър Невски“, Рилския манастир, Панагюрското златно съкровище и т.н. Обикаляйки страната с проф. Сачев, започнахме да се питаме кое е върхът на айсберга, който трябва да покажем. Да кажем безспорно, че е национално съкровище номер едно. И не намираме по-подходящо от Преславското златно съкровище и първия символ на българската държава – това е царската корона, която е на Петър I“, каза Драганов.
Сред специалните гости на премиерата на книгата беше и поетесата Мая Вапцарова, племенница на писателя Никола Вапцаров.