Председателят на парламента Никола Минчев смята, че въпросът за преговорите с Република Северна Македония е най-добре да бъде обсъден в Народното събрание.
Доколкото парламентът е представителен орган на цялото българско общество, най-добре е този въпрос да бъде обсъден при нас, каза пред журналисти председателят на Народното събрание Никола Минчев, който участва в тържеството на Българската академия на науките за Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност.
По думите му диалогът през последните месеци със сигурност е на най-високото си ниво в сравнение с предходните години. Според представителите на “Продължаваме промяната” това е довело до развитие, затова е и желанието, изразено от премиера да има КСНС, в който да бъде представен доклад от ресорното външно министерство, и оттам нататък да се вземе една общонационална позиция.
По проблема с поставените решетки на входа на сградата на Народното събрание, която е културна ценност, Минчев посочи, че е имало среща между него и Националната служба за охрана (НСО) още през януари, след протестите. Тогава от НСО са поискали да се направят някакви конкретни мерки във връзка със сигурността. След това е изпратено и писмено искане, адресирано до главния секретар на парламента, в което се предлагат отделните мерки, включително решетки на входа и по прозорци. Някои от предложенията са отказани от администрацията на НС и се е пристъпило към действия по слагането на решетката на вратата.
В отговор на въпрос кой и каква отговорност ще поеме, Минчев отбеляза, че тъй като е председател на Народното събрание, всичко, което се случва в парламента, е и негова отговорност. Той посочи още, че е разписал докладна за вътрешно компенсиране на разходи за този проект.  Председателят на НС обаче допълни, че не може да приеме, че е утвърдена оферта за тази решетка, без да бъде уведомен и да се поиска и неговото становище.
Запитан дали ще се наложи наказание на главния секретар на парламента, Минчев отговори, че това ще се види в хода на седмицата. Той допълни, че първо трябва да разговаря с главния секретар, който днес е в отпуска. Дори да има такова решение, няма да го анонсирам през медиите със сигурност, каза той.