КСНС е орган за подпомагане на диалога и за търсене на общо решение в името на важни национални цели. Ако се търси широк национален консенсус по отношение на Република Северна Македония (РСМ), то такъв не само, че има, но и е силно изразен в нашето общество и би следвало управляващите да са наясно с това. Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев в отговор на въпрос за призива, който отправи във видеообръщение преди дни премиерът Кирил Петков за свикване на Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) относно състоянието на преговорите между България и РСМ.
Ако целта е подпомагане на диалога и той е нарушен по някакви причини вътре в самата управляваща коалиция, то трябва ясно да се каже какви са причините за това, отбеляза още държавният глава.
По думите му трябва да се види има ли прогрес от страна на РСМ по отношение на договора за добросъседство и има ли промяна в позицията на нашите европейски партньори.
"Мисля, че колкото по-тясно управляващите се придържат към официалната българска позиция, изразена в приетите от Народното събрание документи, от последния КСНС, колкото по-дълбоко се вслушват в гласа на българите у нас и в РСМ, колкото по-отговорно се държим като член на Европейския съюз (ЕС), толкова по-лесно ще им бъде в политиката и решенията спрямо РСМ", коментира още Радев.