С разнообразна програма българските културни институти по света ще отбележат 24 май. Две тематични изложби посвещава на празника БКИ в Прага. Едната е в туристическия информационен център в Пардубице и е съвместна инициатива с Държавния културен институт и представителството на Европейската комисия в Пардубице.

„Светлината на буквите“ показва най-ценните украсени български средновековни ръкописи от периода Х-ХVІІІ в. „Широкото разпространение на християнството из територии, населявани от множество различни етнически групи по време на Великото преселение на народите, благоприятства за съхраняване идентичността на славяните чрез създаването на азбука на собствения им език. Оцеляването и съхраняването на славянската азбука се свързва с България, която играе ролята на „люлка” на духовната култура на славянските народи“, коментират организаторите. По случай 24 май в Прага жителите и гостите на града могат да разгледат и документалната изложба „Пътят на Св. Кирил и Методий и техните ученици“. Тя е представена съвместно с Кирило-Методиевският научен център при БАН. В нея са показани и най-знаменателни паметници на славянската книжовност, религиозни средища, произведения на изкуството. 

С музикална програма и коктейл ще отбележи деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност Българския културен институт в Лондон. Тържеството ще се проведе на 24 май от 18:00 часа честно време в Салоните на Българското Посолство. То ще е със специалното участие на Държавна Опера Пловдив и Българското училище „Иван Станчов”. 

Концерт на „Das Balkan Spirit Ensemble“ със специалното участие на Недялко Недялков посвещава Българският културен институт в Берлин на 24 май. Събитието ще се проведе на 31 май в посолството ни в Германия и е подкрепено от Германския музикален съвет/Neustart Kultur. „Das Balkan Spirit Ensemble“ ще представят пътешествие из Балканите. „Пригответе се да се смеете, да плачете, да крещите и да танцувате в едно незабравимо пътешествие из балканската душа“, споделят организаторите. 

В България културен институт в Париж празникът минава под знака на Седмица на българската книга. До 25 май в Галерията на института са представени над 100 заглавия на съвременни български автори, издавани от пет български издателсва. Сред тях са Георги Господинов, Рене Карабаш, Захари Карабашлиев, Йоанна Елми, Алек Попов и др. 

Българският културен институт в Москва посвещава на 24 май изложба под надслов „Българският принос към културното наследство на славяните“. Експозицията включва фотокопия на старинни ръкописни документи на глаголица и кирилица, съхранявани в архивите на България, Македония, Русия и Сърбия, както и снимки на стенописи от църкви и манастири, които са значими за историята на българите. Представените експонати са част от голяма фото колекция „Балканите – общо наследство“ с културни артефакти от Античността и Средновековието. Колекцията е събирана дълги години от водещи български учени – проф. Иван Маразов и проф. Аксиния Джурова, художник-фотограф Иво Хаджимишев. На 24 май посетителите на Българския културен институт в руската столица ще могат да се запознаят и с научнопопулярния филм на Димитър Тотманов и Иван Радев „Пътят на светлината“ (2021, 53 мин.) - на български език с руски субтитри. Лентата разказва за значението на наследството, оставено от Кирил и Методий и техните ученици. Прожекцията е осигурена от Държавния културен институт на Министерството на външните работи на България. 

По повод 24 май Българският културен институт във Виена „Дом Витгенщайн“ ще е домакин на първата самостоятелна изложба на графика Людмил Георгиев във Виена. „Един наш собствен свят" ще бъде представена от днес до 8 юли. Графиките на Людмил Георгиев ще се допълват от монументалните творби на Габриела Фон Хабсбург, внучката на последния австрийски император, които ще бъдат разположени за публиката във външното пространство около сградата на културния институт. По време на откриването гостите ще могат да се насладят и на изпълнението на младата и талантлива пианистка Анжела Тодорова, която е лауреат на над 20 награди от конкурси по пиано и камерна музика в България, Сърбия, Македония, Румъния, Чехия и Италия.

С експозиция „За буквите“ – творческа работа на деца от България, посветена на българската  азбука и с тържествена програма с участието на деца от съботно-неделното училище „Здравей“ Българският културно-информационен център в Скопие ще отбележи 24 май. Изложбата ще бъде открита днес от 17.30 ч. местно време, а на честването на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност ще присъстват и гости от България. Експозицията „За буквите“ съдържа 32 пана, изработени от царевична шума, изобразяващи буквите от кирилицата, а на чадъри са изписани буквите от нашата азбука.