Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова посрещнаха Светите мощи на равноапостолните братя Кирил и Методий в митрополитския катедрален храм "Св. Неделя" в София. 
Светините, които се пазят в Есфигменската света обител на Атон, са за първи път в България. Те ще бъдат  изложени за всенаподно поклонение, което ще продължи до обяд на 25 май.
Светите мощи на Светите равноапостолни братя никога не са били изнасяни на поклонение - в православна, в католическа или в славянска държав, съобщи за БТА Белоградчишкият епископ Поликарп - викарий на патриарх Неофит.
Десетки миряни участваха в официалното посрещане на светините, което започна  в 12:00 часа от кръстовището на бул. "Христо Ботев" и бул. "Александър Стамболийски". С литийно шествие по булеварда Светите мощи бяха пренесени в храма "Св. Неделя", където ще има молебен и всенародно поклонение пред светините. Те бяха посрещнати с празничен камбанен звън от митрополитския храм.
Нека да благодарим на Българската православна църква и на манастира Есфигмен от Света гора за това, че за първи път мощите на Светите братя се изнасят в славянска държава и това е България. Това е признание за огромната роля на България в делото на Светите братя, каза президентът Румен Радев пред журналисти на влизане в храма "Св. Неделя".