Напоследък бяха подадени няколко противоречиви сигнала за това дали е възможно да се стигне до сделка около 6-10 юни, когато се очаква да изтече срокът на подписаното през март споразумение между Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и Техеран, отбелязва в. „Джерусалем пост“.
Освен това на 6 юни ще се проведе следващото заседание на Съвета на шефовете на МААЕ.
Ислямската република и световните сили започваха на няколко пъти да разговарят по-сериозно около провежданите на всеки три месеца заседания на управителния съвет на МААЕ.
Когато в края на 2021 г. и след това отново през март очакванията, че ще има сделка, бяха големи, това винаги се дължеше на предположението, че аятоласите ще искат сделка преди срещата на съвета на управителите на МААЕ.
През юни 2020 г. управителният съвет осъди Техеран, което за кратко доведе до това Ислямската република да направи редица отстъпки пред инспекторите на МААЕ.
Ако агенцията отново осъди Иран на някое от последните заседания или на предстоящото заседание на 6 юни, ще има по-голям шанс тя да отнесе въпроса и до Съвета за сигурност на ООН.
Това е нещо, което Техеран иска да избегне.
Все още обаче не е ясно дали иранският върховен лидер аятолах Али Хамейни е достатъчно решен да избегне сезирането на Съвета за сигурност на ООН, че да направи реални компромиси. Дали ще сметне, че Съветът за сигурност на ООН е достатъчно заплашителен, за да направи отстъпки по ядрената си програма и сделката да се осъществи?
В общи линии страните в преговорите се споразумяха по повечето въпроси още през март.
Според съобщенията САЩ ще позволят на Иран да запази стотиците си нови усъвършенствани центрофуги за обогатяване на уран на склад, вместо да се налага да ги унищожава.
Освен тази разпоредба, сделката основно ще наподобява сключената през 2015 г., по силата на която Иран трябваше да ограничи обема на обогатявания от него уран, както и качеството и броя на центрофугите, които експлоатира във всеки един момент, в замяна на облекчаване на санкциите.
Спорният момент беше дали САЩ ще извадят след това силите Корпуса на гвардейците на ислямската революция от своя списък на терористичните организации и дали Техеран ще поеме някакви ангажименти, че в замяна няма да атакува американските интереси в световен мащаб.
По същество САЩ са готови или да се върнат "чисто" към сделката, без да се занимават с въпроса за гвардейския корпус, или да го извадят от списъка на терористичните организации в замяна на ангажименти за ненападение на американските интереси.
Въпросът е дали Иран ще приеме някой от тези два варианта, предложени от администрацията на Байдън. 
В същото време разделението по въпроса за сделката в политическите среди в САЩ остава. На 15 март четиридесет и девет от 50-те републиканци в Сената на САЩ обявиха, че няма да подкрепят очертаващата се нова ядрена сделка между Иран и световните сили, предаде Ройтерс. Законодателите казват, че ще направят всичко по силите си да попречат на споразумение, което не "блокира изцяло" възможностите на Иран да се сдобие с ядрено оръжие, не възпира програмата му за балистични ракети и не се противопоставя на "подкрепата на Иран за тероризма".
Нито един републиканец не гласува за ядрената сделка с Иран от 2015 г., сключена през мандата на Барак Обама, а тогава и неколцина демократи се обявиха против, припомня Ройтерс. Конгресът има правомощията да поднови споразумението от 2015 г., но едва ли ще може да блокира новото, след като не стори това преди седем години, когато републиканците контролираха Конгреса. Сега демократите имат минимално мнозинство в Камарата на представителите и в Сената.
Извън преговорите по ядрената сделка е друг яростен противник на съживяването ѝ – Израел. И не е случайно, че с наближаването на 6 юни министърът на отбраната Бени Ганц пристигна във Вашингтон, за да обсъди със съветника по националната сигурност Джейк Съливан именно Иран.
Част от заплахата за съживяване на сделката беше раздухана миналата седмица от генералния директор на МААЕ Рафаел Гроси, който коментира, че Иран не е предоставил необходимите разяснения относно незаконните следи от уран, открити от инспекторите, както и обяснения относно недекларираните ядрени обекти, посочи Ройтерс. А времето изтича за намиране на решение - Иран и МААЕ се споразумяха на 5 март за поредица размяна на информации, след което ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси "ще има за цел да докладва заключението си до юни 2022 г. (на Съвета на управителите на МААЕ)", който започва на 6 юни, припомня Ройтерс. По видеовръзка Гроси заяви пред Европарламента: "Не се опитвам да предам алармиращо послание, че сме в задънена улица, но ситуацията не изглежда много добра. Иран не е готов да предостави  информацията, от която се нуждаем".
Тези въпроси датират още от проникването на Мосад в иранския ядрен архив през 2018 г., но всеки път, когато Гроси повдига тези въпроси публично, това изглежда е сигнал, че Западът като цяло е загубил търпение и е по-скоро готов за конфронтация, напомня „Джерусалем пост“.
В същото време Иран изглежда все още се опитва да определи дали може да надживее западните санкции, като се има предвид промененият геополитически контекст, в който Русия, Китай и други държави все повече се отделят от Запада.
И така тримесечната игра на котка и мишка може да приключи през следващите седмици, ако Хаменей най-накрая избере или по-решително да премине към дипломатическо решение, или към дестабилизиращо глобално противопоставяне. Остава и друг немаловажен въпрос – кога в преговорите САЩ ще се включат директно. 
6 юни наближава. Тогава ще се появи някаква яснота по бъдещето на ядрената сделка с Иран от 2015 г., която беше зачертана едностранно от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. През 2019 г. САЩ включиха ислямския гвардейски корпус в списъка си с терористични организации, което беше част от кампанията на Тръмп за "максимален натиск" върху Иран след излизането на Вашингтон от ядреното споразумение от времето на Обама, официално известно като Съвместен всеобхватен план за действие.
Възможностите за постигане на споразумение бързо намаляват.
Във Вашингтон президентът Джо Байдън е изправен пред политически трудности. Сенатори от Републиканската партия и Демократическата партия наскоро регистрираха двупартийната си опозиция срещу премахването на етикета "терористична организация " на гвардейския корпус в необвързващо предложение, в което също така призоваха Байдън да разгледа в споразумението подкрепата на Иран за регионалния тероризъм - тема, която се счита за стояща извън пределите на преговорите, отбеляза "Политико".
Междувременно иранската ядрена програма напредва. Миналата седмица Международната агенция за атомна енергия, ядреният надзорен орган на ООН, заяви, че Иран вече разполага с 42 килограма обогатен до 60 процента уран - ниво, което според експертите може бързо да бъде превърнато материал за оръжия.
Засега скептичният песимизъм е основната характеристика за възможността да се постигне споразумение между Вашингтон и Техеран.