Върховният комисар на ООН по правата на човека Мишел Бачелет започва днес посещение в Китай, посветено главно на предполагаемите нарушения на човешките права в Синцзян (Уйгурския автономен регион), предаде Асошиейтед прес.
Това е първо посещение в Китай на Бачелет, която заема поста си в ООН от 2015 г. Правозащитни организации се опасяват обаче, че върховният комисар няма да обърне достатъчно внимание на въпроса с предполагаемите нарушения на правата на човека, извършени от властите в Синцзян срещу представители на малцинствени в Китай етнически групи. В Синцзян китайските власти са затворили в лагери над един милион уйгури, казахи и представители на други мюсюлмански малцинства, като според критици затварянето им има за цел заличаването на тяхната културна идентичност, отбелязва Асошиейтед прес.
Китайското правителство твърди, че няма какво да крие и че приветства всички онези, които нямат политически предубеждения, да посетят региона и да видят успешната кампания за възстановяване на реда и стимулиране на етническата кохезия, както я наричат китайските власти.
Шестдневното посещение на Бачелет започва в южния град Гуанчжоу, провинция Гуандун. След това тя ще замине за градовете Кашгар и Урумчи в Синцзян.
Ключов е въпросът дали тя ще бъде допусната в лагерите за интерниране, които Пекин нарича центрове за превъзпитание и дали ще може да се срещне с активисти за повече религиозни, политически и културни свободи като Илхам Тохти, носител на Наградата "Сахаров", отбелязва АП. Не е известно също дали Бачелет ще може да се срещне с китайските служители, ръководели гоненията срещу малцинствата.
Китай е обвиняван, че налага принудителен труд, контрол върху раждаемостта и отделяне на децата от родителите, които са в затвора. Освен това правозащитната фондация "Дуй хуа" твърди, че мишена на гонения са и хора, които спазват поста през свещения за мюсюлманите месец Рамазан и разпространителите на ислямска литература.