Специализирана полицейска операция по охрана на обществения ред и безопасност на движението ще има в Шумен при  провеждането на масовите прояви, свързани с Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, както и с абитуриентските тържества на 24 и 25 май. Това съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. 
През двата дни потокът от моторни превозни средства с абитуриенти ще бъде контролиран. Движението на автомобили, преминаващи през площад "България", пл. "Кристал", бул. "Славянски", ул. "Карел Шкорпил" и ул. "Съединение" ще се регулира, видеокамери ще следят за нарушители на Закона за движение по пътищата на няколко възлови места в града. От 15:00 до 20:00 часа на  24 и 25 май се въвежда еднопосочен режим на движение на моторни превозни средства от ресторант "Боровец"+ към паметник "Създатели на българската държава" на Шуменското плато. В тези дни отпада въведената забрана за придвижване на превозни средства за времето от 6:00 до 9:00 часа и от 18:00 до 21:00 часа от Информационния център до вила "Пазачница".
Униформени служители ще следят за неправилно паркирани моторни превозни средства на ул. "Съединение", зад общината.  Осигурени са патрулни екипи за охрана на обществения ред в района на паметник "Създатели на Българската държава" в ранните сутрешни часове след абитуриентските тържества. Полицейски екипи  ще осъществяват контрол и в районите около заведенията. Успоредно с това ще се работи и по безопасност на движението в малките населени места. Целта на операцията е да се осигури безопасност на движението и контрол по време на придвижването на абитуриентите до питейните заведения, да не се допускат произшествия и престъпления от общ характер и да се осигури добър обществен ред по време на провеждане на абитуриентските празници, допълват от пресцентъра на полицията в Шумен.