Три важни годишнини – 60 години от създаването му, 300 години от рождението на патрона му Паисий Хилендарски и 260 години от написването на „История славянобългарская“, ще отбележи Пловдивският университет (ПУ) "Паисий Хилендарски" с тържествен концерт в Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Това съобщиха от висшето учебно заведение.
Сценарият и режисурата на концерта са дело на доц. Леонард Капон, проф. д-р Александър Илиев и д-р Зоя Капон - преподаватели в специалността „Актьорство за драматичен театър“ на ПУ. Водещи ще са възпитаници на тази специалност, които са вече артисти на основен трудов договор в различни театри на страната. Идеята е да се покаже другото лице на университета – освен да предава професионални знания, образование и наука, да развива и талантите на хората, които работят и учат в него, съобщиха организаторите на проявата.
В програмата на концерта ще участват студенти от четири елитни специалности - „Актьорство за драматичен театър“, „Педагогика на обучението по музика“, „Джаз и поп изпълнителско изкуство“ и „Педагогика на обучението по изобразително изкуство“. Като изпълнители ще се включват и техните преподаватели - проф. д-р Александър Илиев - корифей на пантомимата и рекордьор на „Гинес“, проф. д-р Веселин Койчев – лидер на емблематичната за Пловдив джазова формация „Бели, зелени и червени”, д-р Майя Бошева - преподавател по джаз и поп пеене в бакалавърски и магистърски програми и други, се посочва в съобщението. Гостуват струнен квартет „Интро“, а студенти от АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ ще подарят изпълнение на Тракийски танц по музика на Димитър Христов и хореография на Йосиф Балджийски.
Концертът се осъществява с партньорството на Драматичен театър - Пловдив и е с начален час 11:00 часа. Поканени са президентът на България Румен Радев, кметът на града Здравко Димитров, Пловдивският митрополит Николай, ректори и заместник-ректори на висши училища в страната и други.