Виртуален каталог с български автори в испаноезичния свят създадоха от Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“, под егидата и със съдействието на Съюза на българските писатели. Проектът е в чест на предстоящия Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. 

„Това е най-подходящият празник, който помага за съхраняване на националното самосъзнание на българите по света не само на думи, а и на дело“, споделя за БТА Аксиния Иванова - председател на Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“. В дигиталната платформа, замислена като оригинален информационен регистър, авторите-съотечественици са представени със своите биографични данни и произведения, а също с интервюта и подходящи материали по медиите на Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“: интернет радио „Моята България“, интернет телевизия “Los Búlgaros TV” и подкаст секция. Българската телевизия в Аржентина “Los Búlgaros TV” подготви и специално предаване, за да разкаже подробно за тази първа по рода си инициатива. В програмата участва председателят на Съюза на българските писатели, Боян Ангелов.

„Основателите на проекта - българското културно дружество от латиноамериканската страна и творческото сдружение на литераторите от България продължиха на ново, по-високо стъпало съвместната си работа, започнала през 2020 година с подписването на договор за сътрудничество между двете институции“, коментира Аксиния Иванова. Плод на това споразумение е и създаването и поддържането на секция за българска литература към Конгресната библиотека в Буенос Айрес, за която БТА вече ви разказа. Така, за пръв път в историята на българската емиграция в Аржентина, произведения на родни автори намериха място в едно от най-авторитетните книгохранилища на тази страна.