Фестивалът за музика и съвременно изкуство Ritual Gatherings гостува на 28 май при паметника „Създатели на българската държава“ на Шуменското плато с внушително музикално шоу, работилници и изложби на едни от най-известните творци в областния град, съобщават от общинския пресцентър. 
Във фестивала ще участва и един от най-изявените артисти, познати не само на българската електронна сцена - Laylla Dane. Израсналата в Шумен изпълнителка от няколко години живее и твори в Берлин, където вече е познато име в едни от най-емблематичните клубове. Нейният отличителен стил стига до редица клубове и фестивали по цял свят – от Ню Йорк до Лондон и Буенос Айрес, а у нас е движещата сила, стояща зад фестивала Wake Up Stran-Jah на Варвара.
В 18:00 часа,  в "сърцето" на паметника, ще застанат основателите на Ritual Gatherings – The Foreigners, а след тях, със специален DJ сет, на винили, ще застъпи Laylla Danе.
Артистичната програма на събитието ще е с вход свободен, а транспорт до паметника ще бъде осигурен, като автобуси ще тръгват на всеки час от сградата на общината.
Фестивалът ще започне от рано и ще представи изложби на открито. Сред тях са  „Апетит“ от Емилия Балева – живопис, и "Паралелни изблици“ на Стоян Skew. Шуменската танцова формация Emotion ще подготви публиката за танци с хореографски пърформанс, точно преди започването на DJ сетовете. Всеки желаещ може да се включи и във флашмоб, в "сърцето" на паметника, от 16:00 до 17: 00 часа.
Резултатите от направената анкета от януари до април, с фокус върху културния живот в Шумен и предпочитанията на публиката в града, показват, че жителите му имат нужда от различни формати събития и развлечения. Всеки трети споделя, че посещава културни събития по-рядко от веднъж месечно, а един на десет – веднъж седмично. Само три на сто от анкетираните са казали, че не посещават никакви културни събития. Проучването на публиката е инициирано от културния фестивал Ritual Gatherings и цели да идентифицира желанията, мотивацията, честотата и вида събития, които предпочита местната публика. В него са участвали 220 души, постоянно живеещи и работещи в града, отбелязват от общинския пресцентър.  
Според данните, най-често жителите на Шумен ходят на театър (54 процента), следвани от посещаващите музикални фестивали (43 процента), кино (39 процента) и рокконцерти (близо 38 процента). Малко над половината, 52 на сто от анкетираните, са казали, че биха искали да има повече музикални фестивали в града, а повече рок- и попконцерти - съответно 45 и 43 процента. Над една трета са отбелязали, че посещават фолклорни фестивали, също толкова ходят и на концерти.
Паралелно са изследвани и местното културно и фолклорно наследство, в частност - специфичните ритуали и традиции в община Шумен, тяхното опазване, развиване и популяризиране чрез интерактивни методи. На базата на тази информация, организаторите ще изготвят и културен профил на общината, с който тя да бъде подпомогната в стратегическото развитие на местната културна сцена, допълват от общинския пресцентър.