Промяна със задна дата, която изненада здравните заведения, на практика закрива пунктовете за имунизация срещу Ковид-19. Когато процесът беше признат за стратегически важен за страната, за да се овладее пандемията и да се излезе от омагьосания кръг на локдауните и пиковете на зараза след приключването им, участващите в имунизациите лекари, главно от медицински центрове и други здравни заведения, започнаха да получават по 10 лева на поставена ваксина. В средата на миналата седмица, на 18 май, с писмо от Здравната каса участващите в процеса лекари са уведомени, че това плащане е отменено. 
Нещо повече - решението важи със задна дата от 1 април. Договорените 10 лева за имунизиране вече ще получават само личните лекари при поставяне на доза на осигурени пациенти от листите си.
Мотивите на касата са, че такова изменение е записано в Националния рамков договор между нея и Българския лекарски съюз, направено заради отменената епидемична обстановка и влязло в сила след публикуването ве в броя на Държавен вестник от 17 май. Това не е първият случай, в който става видно, че  страната ни си има собствен държавен вестник, в който публикува най-важните документи, но няма много ясна и далновидна държавна политика в различни сфери. Медици прогнозират, че отпадането на десетте лева за игла на практика ще доведе до закриването на пунктовете и замиране на ваксинирането. В същото време проблемите с коронавируса съвсем не са решени окончателно и не е изключено съобщенията за новозаразени пак да започнат да звучат като мрачни сводки в сутрешните блокове на телевизиите.
Новото разпореждане внесе смут сред работещите във ваксинационните пунктове и в петък те възроптаха, тъй като никой не ги е уведомил веднага след 1 април за промяната на ситуацията. За кабинетите за имунизации има разходи за ток, вода, дезинфектанти и ръкавици и досега те са били покривани частично с парите от Здравната каса за поставени ваксини.
„В университетска болница „Медика Русе“ от 1 април до 17 май са поставени 139 ваксини, които на практика представляват 1390 лева. С тези пари ние частично покривахме разходите си за лекарите и медицинските сестри, които работеха в кабинета за имунизации, но сега се оказа, че те са работили нахалос“, каза административният директор на болницата Алисе Муртезова.
Въпреки спирането на заплащането поставени ваксини от 1 април, в петък тя е изпратила на касата фактурите за тези 40 дни.
„В Белодробната болница са поставени 120 ваксини за този период, но явно няма да получим полагащите ни се 1200 лева и разходите за кабинета и за персонала остава за наша сметка“, посочи управителят д-р Светослав Дачев. 
Занапред в лечебното заведение ще продължат да се поставят ваксини срещу ковид, но след заплащане на 10 лева от хората, както това се случва с мантутата срещу туберкулоза.
„Ние не връщаме пациенти, дори в последния работен ден на миналата седмица поставихме ваксини на предварително записани 6 пациенти. При нас от 1 април са извършени около 200 имунизации, не знам кой ще ги плати. По-важното е, че с прехвърлянето изцяло при общопрактикуващите лекари това би затруднило изцяло имунизационния процес, понеже организацията и поставянето на ваксини при тях е малко по-трудно логистично. Освен това самите те не желаят. При нас е лесно - човекът влиза, попълва си декларацията за информирано съгласие, слага му се ваксината, взема си документа и процесът приключва. Това отнема до 4 минути. При общопрактикуващите колеги се налага да намерят 6 души, за да отворят един флакон, да ги търсят по телефона, да ги мотивират, да ги чакат да дойдат, а това невинаги става... Има и много здравнонеосигурени. Те къде ще отидат - и те не знаят. Според нас е по-разумно да се намери компромисно решение - в градовете да има поне един пункт, който да може да посрещне всички здравнонеосигурени, които бързат веднага да получат ваксина - има такива, да се преразгледа в този смисъл решението“, каза д-р Стоян Стоянов, управител на Медицински център 1, който беше сред първите включили се в процеса, още преди да се вземе решение да се плащат по 10 лева на имунизация. 
„Не съжалявам, че са този период сме имунизирали 40 човека, защото тази дейност е за здравето им“, каза прокуристът на болницата в Бяла Димитър Димитров.
Поставянето на ваксини от медици в болницата е спряно с негова заповед до второ нареждане.