Започна записването за хуманитарната Програма за настаняване на разселенилица от Украйна с предоставена временна закрила в Република България за периода от1 юни до 31 август 2022 г. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на туризма. По предложение на Националния щаб бе прието решение за новата хуманитарнапрограма за настаняване на хора с временна закрила, се посочва в съобщението.
Предвижда се помощта да се използва приоритетно в обекти, вписани в създадения за целите на изпълнението на програмата Регистър на места за подслон; в категоризирани или регистрирани места за настаняване,  вписани в Националния туристически регистър. Лицата, извършващи дейност в обектите, вписани в Националния туристически регистър и в Регистъра на местата за подслон, участват в програмата, като предоставят на разселените лица нощувка иизхранване (закуска, обяд и вечеря) в общ размер на 15 лв., без ДДС, респективно 16,35 лева с включен ДДС, при ставка в размер на 9 процента - за категоризираните места за настаняване, и 18 лв., с включен ДДС при ставка в размер на 20 процента - за некатегоризираните места за подслон. Разходите за ДДС са за сметка на Програмата.
Предвижда се и вариант на нощувка без изхранване с размер на помощта от 10 лв., без ДДС, респективно 10,90 лв. при ставка в размер на 9 процента - за категоризираните места за настаняване, и 12,00 лв., с включен ДДС, при ставка в размер на 20 процента - за некатегоризираните места за подслон. Разходите за ДДС са за сметка на Програмата.
Програмата се администрира от Министерството на туризма, като се финансираот инструменти на Европейския съюз.
Настаняването на хората с временна закрила в обектите за подслон и местата за  настаняване се осъществява единствено от Националния контактен център към Правителствения портал за Украйна, в координация с Оперативната координационна група в Министерския съвет. Настаняването чрез Националния контактен център е задължително условие за изплащането на хуманитарната помощ.
Регистрацията на хотели за програмата вече е налична и се извършва на националната телефонна линия - 02/ 905 55 55, или чрез изпращане на попълнен образец за електронна регистрация.Срокът за записване е до 25 май 2022 година.