Папа Франциск отбеляза днес духовната си близост с китайските католици и изрази надежда Църквата там да функционира "свободно и спокойно", предаде Асошиейтед прес.
Агенцията отбелязва, че той не е споменал 90-годишния кардинал, арестуван наскоро в Хонконг.
Обръщайки се към вярващите, събрали се на площад "Св. Петър" за традиционната му неделна проповед, Франциск припомни, че на 24 май Католическата църква отбелязва деня на "Дева Мария, спасителка на християните", и изтъкна, че тя е патрон на китайските католици.
"Това радостно обстоятелство ми дава повод да ги уверя отново в духовната си близост", подчерта папата. "Следя с внимание и съпричастност живота и делата на вярващите и на свещениците" в Китай, каза той и добави, че "се моли всеки ден за тях". 
Франциск обаче не спомена факта, че на 11 май полицията в Хонконг арестува кардинал Джоузеф Цзън и най-малко още трима души по подозрение в сговор с чужди сили с цел да навреди на китайската национална сигурност. 90-годишният кардинал беше освободен по-късно същата вечер.
По-рано Джоузеф Цзън отправи остри критики срещу Китай и порица сключеното от Ватикана с Пекин през 2018 г. споразумение за ръкополагането на епископи в страната. Той го определи като предаване на християните в Китай, които се събират тайно да се молят, за да избегнат тормоз от страна на комунистическия режим.
Днес Франциск призова събралите с вярващи да се присъединят към молитвите му Църквата в Китай "да може да живее в ефективно общение с всемирната Църква и да може да упражнява своята мисия да възвестява Евангелието на всички, давайки по този начин положителен принос за духовния и материалния напредък на обществото".