На 22 май – Международният ден на биоразнообразието, Българската фондация "Биоразнообразие" (БФБ) дава нача на кампанията за номиниране на най-ярките постижения в опазването на природата и климата у нас, съобщиха от организацията.
Специално внимание в тазгодишното 11-то издание ще бъде обърнато на малките населени места и често непознатите, но активни личности и организации, работещи на локално ниво. Номинирането е публично и всеки може да отправи предложения в една или повече категории, стига да се отнасят за периода 22 май 2021 – 22 май 2022 година.
Годишните награди на биоразнообразието и климата отличават най-активните кампании през годината, най-смелите журналисти, най-отдадените активисти и най-загрижените за природата представители на бизнеса и политиката, посочват организаторите.
"Наградите са много важни за нас, защото чрез тях се популяризират положителните примери в опазването на природата в България, насърчава се природозащитната общност, с чиито дейности се вдъхновяват много хора в най-различни сфери. През последните две години БФБ обръща специално внимание на темата за изменението на климата - едно от най-големите глобални предизвикателства, изискващи спешни политически, обществени и лични действия. По традиция даваме старт на 22 май и разчитаме на гражданската активност, за да получим разнообразни номинации от цялата страна. Освен големите обществени кампании, търсим и непознатите за нас примери, включително от по-малките населени места. Онези малки битки за природата, които често остават извън прожектора на общественото внимание и за които малко хора знаят. Ако познавате такъв човек или организация и смятате, че заслужават - номинирайте ги!", приканват от БФБ и в специално видео.
Номинации, придружени с кратка обосновка и по възможност със снимки, ще се събират в шест категории в съответна номинационна форма до 30 юни.
И тази година освен решение на журито от изявени общественици ще има и избор на публиката през социалните мрежи. Церемонията по награждаване ще бъде на 13 август в Бургас.  
Годишните награди се присъждат от Българска фондация "Биоразнообразие" в рамките на проект Game On| Don't let climate change end the game, финансиран от програма DEAR на Европейската комисия.