Благодарствен молебен и водосвет за здраве и благоденствие бяха отслужени в Перник по повод десет години от земетресението, разлюляло града и околността през 2012 година.
Около 03:00 часа на 22 май 2012 г. трус с магнитуд 5.8 по Рихтер събуди перничани. Последва серия вторични трусове.
Десета поредна година жители на града се събраха пред централния храм "Св. "Иван Рилски", за да благодарят на Господ, че земетресението не взе човешки жертви. Частицата от мощите на Св. Иван Рилски, която се съхранява в храма, не позволи да има големи разрушения, а само напукани сгради и паднали комини, не взе и човешки жертви, каза отец Борис.
Според заместник-кмета Стефан Кръстев, освен материално, земетресението от 2012 г. е било и духовно изпитание за перничани. Според него мнозинството жители на града са го възприели по-скоро като предупреждение, не като наказание. "Смятам, че перничани се сплотиха, доказателство затова са многото кампании в помощ на нуждаещи се наши съграждани, които бяха проведени впоследствие. Налице е обща съпричастност, която проявяваме един към друг, задружност и подем, който се наблюдава днес в Перник.", каза Кръстев.
По случай годишнината беше раздаден курбан за здраве.
Годишнината от земетресението беше отбелязана с курбан и в пернишкото село Дивотино и квартал "Бела вода" в областния град.
Земетресението в Перник е най-силното от 1917 г. досега в софийския регион.