Румъния е на първо място в Европа по брой на жените във висшия мениджмънт на компаниите, заяви министър-председателят Николае Чука, който участва в петък в град Клуж-Напока в конференцията за стартиране на инициативата Women in Tech под егидата на Innowave Summit, предаде специално за БТА агенция Аджерпрес.
"Установих, че наистина има равенство между половете. Видях, че присъстват много дами, което означава, че не се налага да излагаме много аргументи за значимостта, която имате във всички проекти, които се изпълняват в Клуж. Бих искал да подчертая нивото на вашата амбиция и да ви благодаря за това, което правите, защото можете да се превърнете в модел на добра практика за всички дами и млади дами в страната", каза Чука.
Премиерът насърчи жените предприемачи да продължат да развиват проектите, които осъществяват.
"Фактът, че вие се включвате и имате това последователно участие във всичко, което местните власти са предложили да се постигне в община Клуж-Напока, в окръг Клуж, за нас е повод да се радваме, че има шансове, има надежда и ви насърчаваме да увеличите колкото се може повече броя на дамите и младите дами във всички тези проекти, защото вашата гледна точка със сигурност е различна от тази на мъжете на някои места, на други е възможно най-сходна. Фактът, че успявате да приложите на практика цяла поредица от идеи, е само във ваша полза, наша, на местните власти, и аз ще си тръгна от Клуж вдъхновен, че има модел на добра практика, който ще препоръчам", каза Николае Чука.
"Там, където администрациите са либерални, нещата се движат по различен начин и те са ориентирани към развитие, към иновации, към изследвания, към модернизация и мисля, че това трябва да надхвърли политическите убеждения и да се насочи към това, което трябва да направим, така че на национално ниво да можем да използваме тези модели и да спрем да губим време да търсим и откриваме, а да вземем модела, в такъв пакет, в какъвто е, и да го приложим в други окръзи, в други региони на страната", каза Чука. 
(Новина, избрана от АДЖЕРПРЕС за публикуване от БТА без намеса в текста съгласно договора за сътрудничество между агенциите)