Делегация на Сръбската православна църква (СПЦ), водена от патриарх Порфирий, ще посети Македонската православна църква – Охридска архиепископия (МПЦ-ОА) на 23 и 24 май, съобщават от МПЦ. 
Делегацията пристига на 23 май вечерта, а на 24 май в катедралния храм „Св. Климент Охридски” в Скопие сръбският патриарх Порфирий и архиепископът на МПЦ-ОА Стефан, заедно с архиереи от двете църкви сестри, ще отслужат Божествена литургия.
В съобщението не се посочва дали посещението на Порфирий ще доведе до вземане на решение за писмо, с което да бъде уведомен вселенския патриарх Вартоломей за съгласието на СПЦ за обявяването на МПЦ-ОА за автокефална, посочват македонските медии. 
Темата за бъдещето на църквата в Република Северна Македония е водеща от 9 май, когато от Вселенската патриаршия обявиха, че свалят схизмата от 1967 г., когато МПЦ-ОА се обявява за автокефална и се отделя от СПЦ. Няколко дни по-късно на свой Събор от СПЦ обявиха, че обявяват широка автономия за МПЦ-ОА, каквато тя е имала преди отделянето си, а на 19 май в катедралния храм "Св. Сава" в Белград бе отслужена съвместна архиерейска литургия "на помирението" от сръбския патриарх Порфирий и архиепископа на МПЦ-ОА Стефан. Според говорителя на Синода на МПЦ-ОА Тимотей до края на месеца може да се очаква СПЦ да уведоми Вселенската патриаршия, че дава съгласието си за обявяване на автокефалност на МПЦ.