Хиляди турци се събраха днес на митинг в Истанбул, за да протестират срещу присъдата на водещата фигура от опозицията Джанан Кафтанджъоглу, предаде агенция Ройтерс.
Демонстрантите пяха песни и развяваха националното знаме и знамето на опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП) по време на протеста в квартал Малтепе.
Кафтанджъоглу, която е окръжен председател на НРП, беше осъдена на почти пет години затвор. Тя имаше важна роля при местните избори през 2019 г., на които опозиционната Народнорепубликанска партия спечели кметския пост в Истанбул, отбелязва Ройтерс.
В началото на седмицата турският Касационен съд призна Джанан Кафтанджъоглу за виновна по обвинения в "обида на турския президент", "публична обида на Република Турция" и "пропаганда в полза на терористична организация". Съдът потвърди присъдите, но намали срока на лишаване от свобода на четири години, 11 месеца и 20 дни.
Според турското законодателство присъди под пет години остават условни. Двама правни експерти заявиха пред Ройтерс, че Кафтанджъоглу няма да влезе в затвора.
Обвиненията срещу Кафтанджъоглу са повдигнати заради нейни туитове от 2013 и 2014 г., а делата са заведени едва през 2018 г., когато тя става окръжен председател на НРП в Истанбул.