Куклено шоу, арт работилници и пленер привличат стотици зрители във второто издание на Vida Art Festival, който се откри днес във Видин. Фестивалът се организира от Община Видин и Event Masters и беше открит официално от заместник-кмета Борислава Борисова при БиблиоПощата в Крайдунавския парк, видя репортер на БТА.
Днес и утре Видин се превръща във вълнуваща фестивална сцена. Началото бе поставено с куклено шоу, дело на талантливия марионетист Теодор Борисов. Той е роден и израснал във Видин и утвърдил се в годините като един от най-добрите артисти, представящи куклено шоу с марионетки в Италия и арабския свят.
Борисов изненада присъстващите с неочакван жест. Той сподели, че се завръща от столицата на Тунис, където е бил удостоен с четири награди и е номиниран за един от 7-те най-добри марионетисти в Европа, работили в арабския свят. Една от наградите талантливият видинчанин подари на Община Видин, като благодари на местната институция за възможността неговото изкуство да бъде представяно пред видинската публика. Десетките деца и техните родители наблюдаваха с интерес и възторг уникалните кукли на Теодор Борисов, които „разказваха“ своите истории без думи. 
В програмата на фестивала днес са включени редица интересни прояви като арт работилници, магически спектакли, театрални представления, кино под звездите.    
През целия ден днес пред крепостта „Баба Вида“ се провеждаше пленер, в който участваха възпитаници на училището по изкуства във Видин „Св.св. Кирил и Методий“. Техният преподавател Бисерка Вълканова разказа, че идеята е участниците да рисуват историческата забележителност, която е емблемата на Видин, от различен ъгъл. Малките художници работиха с пастелни и акрилни бои. 
В следобедните часове се състояха и три арт работилници. В едната от тях желаещите можеха да научат от Теодор Борисов как се изработват кукли от хартия за куклено шоу; в другата – да разберат кои са тънкостите на магическото изкуство и как се правят фокуси - от популярния Юрий Захариев, изправил на крака жури и публика в „България търси талант“ . В третата работилница участниците направиха първи стъпки в театралното изкуство с Илиян Диков, студент в НАТФИЗ.
Фестивалните прояви продължават тази вечер, когато от 19:30 часа на лятната сцена в крепостта „Баба Вида“ Иван Динев-Устата и Юрий Захариев ще представят Magic stand-up comedy, а от 21:00 часа на открито до крепостта любителите на киното ще имат възможност да гледат филма „Завръщане 2“ с гост Ники Илиев.
Vida Art Festival продължава и в неделния ден, посещенията и участията във всички прояви и концерти е безплатно.