Властите в Република Кипър определиха като незаконни действията на кипърската турска страна, която е открила за свободно посещение нова зона във Вароша - курортен район на Фамагуста, съобщи кипърската агенция КНА.
Кипърското министерство на външните работи публикува в петък изявление, в което изрази "дълбоко безпокойство от ескалиращата турска провокация в оградената зона на Фамагуста след последните незаконни действия върху част от крайбрежната ивица на оградената зона на Фамагуста".
Повод за реакцията на външно министерство е откриване от властите на самопровъзгласилата се Севернокипърската турска република (СКТР, призната само от Анкара - бел.ред.) на нова плажна зона в оградената част на Фамагуста в нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, отбелязва ТАСС.
Вароша, предградие на окупирания от Турция през 1974 г. кипърски град Фамагуста, е единствената част от Северен Кипър, където на мястото на изселените гърци не са настанени турци, а остава пусто и под военен контрол. Турция и СКТР започнаха през 2020 г. частично отваряне на предградието за посещения, което предизвика остра реакция от Република Кипър и Гърция. През юли миналата година Анкара и СКТР обявиха планове за ново отваряне на част от Вароша, които бяха осъдени от Съвета за сигурност на ООН.
След последната стъпка на кипърските турски власти министерството на външните работи на Република Кипър обяви, че предприема всички необходими стъпки, както в ООН, така и на равнище ЕС.
В изявлението на министерството се казва, че кипърският външен министър Йоанис Касулидис в понеделник ще представи позицията на кипърското ръководство пред специалния представител на генералния секретар на ООН в Кипър и ръководител на мироопазващата мисия на ООН в Кипър Колин Стюард.
Кипър е разделен на две части от 1974 г., когато турската армия нахлу в северната част на острова като реакция на държавен преврат, целящ да присъедини Кипър към Гърция. През 1983 г. в северната част на острова бе провъзгласена Севернокипърска турска република, която е призната само от Турция.