Министерството на външните работи на Румъния изрази загриженост по повод изявление на президентката на Унгария Каталин Новак, в което тя поема ролята на представител на всички унгарци, независимо къде живеят – във или извън границите на Унгария, съобщава агенция Аджерпрес. 
Министерството се е свързало с унгарския посланик в Румъния чрез държавния си секретар по европейските въпроси и е предало пред посланика своята загриженост от изявлението на Каталин Новак, публикувано в петък във Фейсбук.
"(…) Доколкото изявленията на президента на Унгария, която е на частно посещение в Румъния, се отнасят и до румънски граждани от унгарски произход, следва да се подчертае, че съгласно международното право една държава не може да си присвоява каквито и да било права по отношение на граждани на друга държава“, посочва румънското МВнР. 
Подобни декларации не отговарят на европейските стандарти в тази област, нито на духа на Договора за разбирателство, сътрудничество и добросъседство между Румъния и Унгария (подписан в Тимишоара на 16 септември 1996 г.) и на Декларацията за стратегическо партньорство между правителството на Румъния и правителството на Унгария за Европа на 21-ви век (приета в Будапеща на 29 ноември 2002 г.), от чието приемане тази година се навършват две десетилетия, отбелязва румънското МВнР.
Лидерът на Демократичния съюз на унгарците в Румъния Келемен Хунор, който е и вицепремиер, се срещна в петък в Клуж-Напока с президента на Унгария Каталин Новак, която встъпи в длъжност на 10 май. 
По повод срещата между двамата унгарската президентка написа във Фейсбук: „Като президент на Унгария смятам, че мой приоритет е да представлявам всички унгарци, защото за мен няма значение дали някой живее в страната или извън границите й. Унгарците са унгарци, точка“