Най-зрелищната гонка на регата "Varna Channel Cup" ще се проведе утре. Осмото издание на най-чаканото ветроходно събитие стартира днес в 15:00 часа с Pro-Am гонка, в която екипажите канят на борда си гости. Всички погледи обаче са отправени към емблематичната канална гонка, в която 40-те записани яхти ще опънат цветни спинакери в канала на варненското езеро и ще преминат на една ръка от публиката. Това е и най-сложният от организационна гледна точка етап от състезанието, тъй като изисква пълна координация между организатори и Морска администрация-Варна. Благодарение на пълното съдействие на кап. Енчев, корабният трафик в района на Пристанище Варна-Изток и Канал море-езеро ще бъде затворен от 11 до 19 часа.
Красивото дефиле на яхтите ще започне в 11:00 часа, като се очаква те да минат 15 минути по-късно под Аспарухов мост. Най-удобно място за наблюдение е южният бряг на кв. Аспарухово при пешеходната алея, където по традиция се събират много фотографи и публика, очакваща да види гледката на преминаващите на няколко метра яхти с над 300 души на борда.
"Поради сложната си организация, изискваща затваряне на корабния трафик, това е гледка, на която варненци могат да се насладят само един път в годината. Разстоянието е толкова близко, че публиката ще може да вижда дори и движенията и емоциите на екипажите. Varna Channel Cup е рядка възможност да се съчетае оспорвана спортна надпревара и истински ветроходен спектакъл", каза Лъчезар Братоев, организатор на състезанието.
Varna Channel Cup се организира от Община Варна и яхт-клуб LZ Yachting 1991 между 21 и 24 май. Следващият очакван етап е Регата на Буквите, която по традиция ще се състои в празничния 24 май и ще стартира в акваторията на залива, точно пред Морско казино. Това е своеобразен подарък от страна на организаторите към всички граждани и гости на града, които ще прекарат почивния ден в Морската градина.