Избирателните секции Австралия отвориха врати за днешното гласуване на парламентарните избори, предадоха агенциите.
Първи отвориха местата за гласуване в Източна Австралия, откъдето поради часовата разлика започва изборният ден.
Фаворит за спечелване на вота е левоцентристката Австралийска лейбъристка партия на опозиционния лидер Антъни Албанезе. Ако го направи, това ще бъде първата ѝ победа на парламентарни избори от 2007 г.
През 2019 г. прогнозите отново бяха неблагоприятни за Морисън, но тогава в крайна сметка той успя да изведе коалицията си до победа с минимална преднина. Коалицията му управляваше досега с крехкото мнозинство от 76 депутати в 151-местната Камара на представителите.
И двамата лидери ще започнат днешния ден с последна предизборна агитация в Мелбърн, след което ще упражнят правото си на глас в родния и за двамата град Сидни.
Първите избирателни секции по източното крайбрежие отвориха врати в 08:00 ч. сутринта местно време (22:00 ч. по Гринуич). Западното крайбрежие е с два часа назад. Изборният ден ще продължи десет часа.
Заради пандемията над 48 процента от 17-те милиона имащи право на глас австралийци избраха да подадат бюлетината си предварително или по пощата, което вероятно ще забави броенето.
Гласуването е задължително за пълнолетните граждани. На предишните избори гласуваха 92 процента от регистрираните избиратели.
Предварителното гласуване на основание пътуване или работа в изборния ден започна преди две седмици. Що се отнася до подадените по пощата гласове, те ще продължат да постъпват в Австралийската избирателна комисия още две седмици.
Вчера правителството промени изборните правила, за да могат хората, които наскоро са се заразили с КОВИД-19, да гласуват по телефона.