Изплатената през март средна месечна нетна заплата в Република Северна Македония е 31 080 денара (504 евро), по данни на Държавната статистическа служба, което означава, че е изпълнено обещанието за средна месечна нетна заплата от 30 000 денара. Спрямо март 2021 г. увеличението е с 10,1 процента или с 2863 денара, съобщават от правителството на Република Северна Македония.
Според статистиката това увеличение се дължи основно на увеличението на средната месечна нетна заплата във финансовите и застрахователни дейности (21,4%), в сектора на изкуствата, отдиха и развлеченията (20,2%) и хотелиерските услуги и общественото хранене (19,5%).
„Данните на Държавната статистическа служба потвърждават тенденцията на нарастване на заплатите, която е в резултат от икономическите мерки и политики, прилагани от правителството. Дори в условията на най-голямата световна криза, правителството продължава с усилена динамика, да предприема мерки в интерес на гражданите. Минималната работна заплата е увеличена на 18 000 денара, пенсиите са отбелязали най-висок ръст, а безработицата е на най-ниските нива. Чрез диалог с всички заинтересовани страни правителството създава методологии, чрез които заплатите и пенсиите ще продължат да растат”, пише в прессъобщението.