Девет проекта, дело на млади архитекти и студенти от Университета за архитектура,строителство и градоустройство, са постъпили в Община Чирпан. Това съобщи кметът Ивайло Крачолов.
Проектите предлагат идеи за центъра на града и недовършената сграда на културния дом, в която има зала за 600 души. Сградата е трябвало да бъде открита през далечната 1988 г. Архитектите предлагат три варианта: довършване на сградата, частично събаряне и цялостно разрушаване и ново строителство.    
Жури, председателствано от проф. д-р арх. Тодор Булев - председател на Съюза на архитектите в България,  ще определи трите най-добри идейни концепции. 
Изложба с проектите на участниците от концептуалния конкурс за акумулиране на идеи за културен и бизнес център  подготвя  Община Чирпан на площадното пространство. Експозицията ще представи деветте концепции  за бъдещето на недовършения културен дом на 24 май.  
„Благодаря на участвалите десет талантливи млади български архитекти, повечето завършили в чужбина. Всички са се съобразили в идейните си концепции със задължителното функционално съдържание на бъдещия център, с основните технически, планово-композиционни изисквания и с основните параметри. Най-доброто идейно решение ще бъде базата, на която ще стъпи работният проект, но преди това ще има публично обсъждане през м. юни. Общинският съвет ще вземе решението по-късно. Ще последва икономически анализ и с него ще се търси финансиране от Европейския фонд за регионално развитие. Процесът ще отнеме немалко време“, изтъкна кметът Ивайло Крачолов.
„Конкурсът бе предназначен за млади архитекти и  студенти по повод европейската година на младежта. Именно младите са двигател на промени и перспектива“, посочи кметът на Чирпан.