Върховният представител на международната общност в Босна и Херцеговина Кристиан Шмит направи в интервю за Дойче веле оценката, че Русия развива "потенциал за деструкция" на Балканите и добави, че това може да дестабилизира страните в региона.
Ситуацията на Западните Балкани като цяло е стабилна, но не е пощадена от влиянието на агресивната война, която Руската федерация води против Украйна, посочи той.
"Мнозина се страхуват от прехвърляне на военния конфликт в този регион. Аз не. Но виждам потенциал за деструкция, потенциал чрез фалшиви новини и други методи да се създадат кризисни огнища, които могат да дестабилизират страните в региона, особено Босна и Херцеговина. Това буди у мен дълбоко безпокойство", каза Шмит.  От Дейтънското споразумение /което сложи край на войната в Босна и Херцеговина/ изминаха 27 години и самият аз се чудя колко малко успяха хърватската, сръбската и мюсюлманската общност да намалят различията в спомените за миналото и да ги претопят в общо разбиране за бъдещето. Всички си спомнят какво беше, но не си правят най-достоверните изводи за това какво не трябва да има в бъдещето и до къде може да се стигне, каза Шмит.