През тази година „Опера в Летния театър“ ще зарадва варненци и гостите на града с девет премиери, съобщи днес директорът на Театрално-музикалния продуцентски център в крайморския град Даниела Димова.
Тринадесетото издание на своеобразния фестивал ще започне на 11 юни с мултимедийния концерт „Жените на Пучини“. Режисьор е Сребрина Соколова, а на диригентския пулт ще застане маестро Якопо Ди Пескасероли.
Първата премиера на фестивала ще бъде мюзикълът „Брилянтин“ на 23 юни, допълни Димова. На 29 юни публиката ще има възможност да види балета „Шехерезада/Валпургиева нощ“. Хореографията е на Олга Панго, диригент – Бисера Чадловска.
На 2 юли е премиерата на „Оркестър без име“ – мюзикъл по филмовия сценарий на Станислав Стратиев. Режисьор е Борис Панкин, а диригент – Страцимир Павлов. Пет дни по-късно на сцената в Летния театър ще излязат изпълнителите от операта „Ромео и Жулиета“. Диригент-постановчик е Светослав Борисов, режисьор – Урсела Хорнер, а в главните роли ще се изявят тенорът от САЩ Артур Еспириту и Илина Михайлова.
За 14 юли е планирана постановката на Кузман Попов „Набуко“. Режисьор на Вердиевата опера е Сребрина Соколова, а на диригентския пулт ще застане Якопо Ди Пескасероли. В края на юли варненци ще видят още една премиера – „Дама пика“ от Чайковски с режисьор Вера Немирова и диригент-постановчик Павел Балев. Малко по-късно меломаните ще се радват на „Ернани“ от Джузепе Верди. Постановката е на Кузман Попов с режисьор Деян Прошев и диригент Григор Паликаров. Сред премиерните заглавия е и концертът в костюми „Красавицата и Звяра“ по музика на Алън Менкен. Режисьор на мюзикъла е Петко Бонев, а на диригентския пулт публиката ще застане Страцимир Павлов. Последната премиера в рамките на фестивала ще бъде на 24 август. Балетният спектакъл „Либертанго“ е по музика на Астор Пиацола с хореограф Сабрина Боско.
През тази година в „Опера в Летния театър“ фигурират общо 22 заглавия, уточни Димова. Сред акцентите на фестивала ще бъде оперният концерт на Александрина Пендачанска. Примата ще излезе на сцената на 29 юли. Диригент на концерта ще бъде Найден Тодоров, а като солист ще се изяви младото сопрано Ралица Богданова.
По традиция „Опера в Летния театър“ ще завърши с оперна гала. Концертът на 25 август ще бъде под диригентството на Григор Паликаров, с режисьор Сребрина Соколова.