Денят на Африка ще бъде отбелязан утре от 16:00 часа в Театралната зала на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Събитието се организира от Катедрата "Африканистика" на Факултета по класически и нови филологии в СУ, съобщиха от висшето училище.
В Деня на Африка се празнуват успехите на Африканския съюз в борбата срещу колониализма и апартейда, както и постигнатия напредък на народите на Африка в борбата с общите предизвикателства, пред които е изправен континентът.
Денят на Африка е празник на единството в многообразието: на 55 държави, повече от 1,2 милиарда души, над 1000 различни племена, 1000 различни езика и 1000 различни традиции.
Целта на събитието е чрез изкуство, музика и диалог заедно да отпразнуваме и споделим културното богатство и разнообразие на Африка, с българската и африканската общност в България, отбелязват организаторите.
Гости и изпълнители на 21 май ще са Бистра Окереке, Патрик Андерсон, Даниел Делибашев, Стивън Ачикор и Прея.
Даниел Делибашев ще разкаже на гостите за своята доброволческа и благотворителна работа в Африка, както и за уникалната културна дейност, която развива с местните деца в Уганда. Той е банкер по професия, но една дългогодишна мечта го отвежда през 2017 г., като доброволец в сиропиталище и училище в Гана. През следващите пет години и към момента е посветен на благотворителна дейност, основно в Уганда, където помага в изхранването, водоснабдяването, медицинските грижи и образованието.
Бистра Окереке е актриса и поетеса, родена в град Оърри, Нигерия, през юни 1995 г. Израства в София и завършва висшето си образование през 2019 г. в НАТФИЗ с актьорско майсторство, в класа на проф. д-р Атанас Атанасов. Сега играе в Театър "София", в "Топлоцентрала" и във Варненския драматичен театър "Стоян Бъчваров". През 2020 г. печели проект към програмата "Дебюти" и издава дебютната си стихосбирка "Аз зад черното и бялото", която ще сподели на 21 май. Книгата се състои от три цикъла - "Черно", "Бяло" и "Аз", и съдържа над 80 стихотворения. Гостите ще могат да поговорят с Бистра за нейната страст към писането, за театъра и музиката, както и за живота й в България, живян през една хибридна идентичност, принадлежаща на две доста различни култури.
Патрик Андерсон "ще заведе" гостите на събитието на едно екзотично и културно пътешествие до корените на Африка в ямайската култура.
За финал присъстващите на събитието ще имат удоволствието да се насладят на изпълненията на Стивън Ачикор и на Прея.
Стивън Ачикор е роден в Делта Стейт, Нигерия. Той открива страстта към музиката още в детските си години. Неговият музикален живот започва на 13 години, когато започва да пее и свири на барабани. По-късно става солист на госпъл хор в Бенин. През 2006 г. Стивън се дипломира със специалността информатика и започва работа в Shell - Nigeria.
Желанието му да следва го отвежда в България, през 2015 г. Стивън записва бизнес администрация във Варненския университет, но музикалните му търсения го отвеждат на кастингите за "X-Factor - 2016", където достига до четвърт финалите. Представянето му на лайв концертите оставя много силна следа с изпълненията на "Endless love" и "Облаче ле бяло". Стивън е живял в три други европейски държави, но избира България за свой втори дом и за място за кариерно развитие.
Прея е родена в България и от малка най-голямата й страст е пеенето. След като през 2014 г. издава дебютния си сингъл "Малките неща", кариерата й се радва на огромен успех. Прея е една от най-талантливите и ярки звезди на българската музикална сцена, като има вече два издадени албума - "Preyah" и "Energy". На 21 май гостите ще имат удоволствието да чуят нейна авторска музика.
Денят на Африка се открива утре в 16:00 часа от проф. Mадлен Данова - декан на Факултета по класически и нови филологии в Софийския университет.