Ученици от втори клас на СОУЕЕ “Св. Константин-Кирил Философ” с изучаване на немски, английски и руски език за първи път са посетили оперния театър в града и са били въведени с любов в дебрите на вечното изкуство, съобщиха от Държавна опера - Русе.
Музикалният театър продължава традицията за образователни концерти пред деца и юноши. Заслугата е главно на директора Пламен Бейков. Той е в основата на утвърждаването на този вид концерти, желанието му връзките с младата публика да са трайни е част от концепцията му за развитието на Русенската опера. 
Децата са разгледали с интерес пространството и ключовите места в сградата на културния институт и са научили любопитни факти за произведенията, както и за инструментите на участниците в програмата, както и са били представени по достъпен и забавен начин във фоайето на операта.
Водещ на разходката в света на музиката е бил Пламен Бейков, който по-късно се включва и като певец.
„Волиера“ - десетата част от „Карнавалът на животните“ е прозвучала в изпълнение на флейтиста Александър Евстатиев. Децата са се потопили в шарения животински свят и са разбрали, че флейтата  имитира птичия глас. Тя е инструментът с най-тънкото гласче, разказват от екипа на операта.
Кларинетът е другият дървен духов инструмент, с който се е запознала младата публика. Музикантът Преслав Петков е показал колко красив е неговият звук с изпълнение на „Прелюд №2 “ от Джордж  Гершуин. Свежото настроение продължава и с изпълнението на солистите на Държавната опера в Русе Нели Петкова и Теодор Петков. Талантливият баритон е изпълнил прочутата ария на Папагено, а дуетът на ловеца на птици и неговата любима Папагена от шедьовъра на Моцарт „Вълшебната флейта“ е разказала за вълшебните звънчета, които са в състояние да спасят от беда всекиго и да върнат любовта. 
Великолепната музика на Камий Сен-Санс е омагьосала малките зрители с изпълнението на една от най-популярните пиеси „Лебедът“. Учениците са чули изпълнението на легендарната челистка Богдана Пенева под съпровода на нейната дъщеря Божена Петрова (която съпровожда всички изпълнения на пиано, спинет и челеста). С много изящество и грациозност в ролята на Лебеда се е превъплътила балерината Мария Николова. 
Бурни възгласи и аплодисменти са ознаменували края на всяко изпълнение, любознателността на русенчетата се е изразила в безброй любопитни въпроси към изпълнителите, които са били и в ролята на своеобразни лектори в програмата на събитието. "Децата ни върнаха надеждата, че класическото изкуство в този момент спечели истински почитатели, които ще посещават събитията на Русенската опера и занапред", споделят от екипа на операта.