Станция за съхранение на водород заработи в Гърция, съобщава електронното издание на гръцкия вестник „Катимерини“. Иновативната технология използва слънчевата енергия и питейна вода и ще може да зарежда малки превозни средства, движещи се на „горивото на бъдещето“ – водород. 
90 на сто от проекта е гръцка разработка и вече има интерес от страна на чужбина. Технологията позволява намаляване на зависимостта от изкопаеми горива, посочва изданието.      
Станцията е разположена в района на Атина. Представлява контейнер, на покрива на който е монтиран фотоволтаичен панел с мощност 22 киловата, свързан с питейна вода. С електроенергията, която се произвежда от фотоволтаика, се осъществява процеса електролиза на водата, при който съставните молекули на водата се разпадат на водород и кислород. Кислородът се изпуска свободно в атмосферата, а водородът се съхранява при налягане от 16 бара. После чрез специална технология водородът може да бъде използван за зареждане на водородни велосипеди. Зареждането трае между две и три минути, след което може да се измине разстояние от 145 километра. 
Иноватовната технология позволява постигането на нулево замърсяване и шум, което я отличава от други начини за съхранение на водород. 
Станцията може да съхранява 120 кубични метра водород. 
На следващ етап от проекта ще могат да се зареждат скутери, които се задвижват с водород, както и голф колички. 
Планира се разширяване на възможностите на станцията за съхранение на водород, което ще позволи зареждането на по-големи превозни средства като камиони, автобуси и сметоизвозващи коли.