Община Бургас провежда системни политики за опазването на околната среда, борбата с климатичните промени, включително намаляване на фините прахови частици. Това каза проф. Севдалина Турмнова, председател на сдружението "Регионален академичен център на БАН" в Бургас. Проф. Турманова участва в конференция "Климатичните промени", организирана от БТА в пресклуба на Агенцията в Бургас. Форумът е част от инициативата на БТА "Български гласове за Европа", изпълнявана с подкрепата на Европейския парламент.
Климатичните промени са голяма заплаха за развитието ни като общество. Считам, че те едновременно биха били функция и от управлението на градовете, регионите, държавите, континентите, също и като функция от нашето собствено поведение като личности, заяви проф. Турманова.
По думите й ролята на науката определено трябва да бъде водеща и ролята на учените би трябвало да бъде свързана с извеждането на конкретни проблеми за града, за региона, в който живеем. Ролята на науката трябва да е предлагане на обосновани решения след задълбочени проучвания и интерпретиране на данни, посочи Турманова.
Мисля, че Бургас е един много добър модел, в който ние комуникираме с медиите в лицето на БТА, с неправителствените организации и с научните общности и се обединяваме около важни за града ни каузи. В Бургас неслучайно бе създадено първото представителство на Българската академия на науките, институция с над 150-годишна история, която освен научен е и важен духовен център. Този център обедини съмишленици от научната общност, от бизнеса, от неправителствените организации, от местните институции, общините и изведе проблеми, които са конкретни за областта, за региона, както и прави опит за решаването им, каза още проф. Турманова.
Ролята на науката е да работи за чисти технологии, за по-силна, зелена Европа, посочи проф. Турманова.
Конференцията може да се проследи на живо във фейсбук и ютуб.