Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост 24 май ще бъде отбелязан тържествено в Пловдив с шествие и множество концерти. Това съобщиха от отдел "Култура" на общината. Празненствата ще започнат с връчване на почетните знаци и значки на Община Пловдив на изявени учители в Актовата зала на Хуманитарната гимназия (ХГ) „Свети Свети Кирил и Методий".
Традиционната празнична литургия в храм „Св. Св. Кирил и Методий" ще бъде отслужена от Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай. На площад „11 май" пред ХГ „Св. св. Кирил и Методий" ще се състои тържество с официални слова, церемония по поднасяне на венци и цветя и празничен молебен. В 10.00 часа е началото на шествието към площад „Стефан Стамболов". То ще бъде водено от Мажоретен състав при СУ „Св. св. Кирил и Методий", Духов оркестър „Пловдив" и знаменна група от ХГ „Св. св. Кирил и Методий", носеща иконата на св. св. Кирил и Методий. 
Пред бившата сградата на Българска народна банка на ул. „Райко Даскалов" концерт ще изнесе духов оркестър към Национално училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков" и състав на Центърът за подкрепа за личностно развитие при Общински детски комплекс – Пловдив. На площад „Римски стадион" е вторият концерт от програмата, където пловдивчани и гости на града ще могат на слушат представителния духов оркестър на Военновъздушните сили. На стълбите на „Каменица" тържествен празничен поздрав към пловдивчани ще отправят заедно хорове от училища и вокални формации в града.