146-годишнината от избухването на Априлското въстание в Севлиевско отбелязват днес, а тържествата ще продължат до 24 май с поредица от събития – възстановки, откриване на изложби, конкурс за детска рисунка и есе. Това съобщиха от пресцентъра на общината.
Две възстановки на априлските сражения ще привлекат вниманието на севлиевци. Едната ще е днес от 18:00 часа в местността Бабан, а на 21 май от 10:30 часа ще е традиционната възстановка в местността Боаза край село Кръвеник, която ще започне с поклонение пред паметника на героите от въстанието. Организатори са община Севлиево и Историческият музей в града, с участието на сдружение „34-ти пехотен троянски полк - Априлци, Троян, Севлиево“ и националното дружество „Традиция“.
На 24 май от 10:00 часа в парка пред Хаджистояновото училище ще бъдат връчени наградите на отличените в конкурса за детска рисунка и есе, който е под наслов „Свободата даром не се добива“. Ще бъде открита изложба с наградените творби, а в Историческия музей ще има Ден на отворените врати.
Община Севлиево осигурява безплатен транспорт за желаещите да присъстват на възстановките. Днес тръгването е от 16:30 до 17:00 часа от паркинга зад сградата на общината, а на 21 май тръгването е между 9:00 и 9:30 часа от две локации: автогарата и паркинга на общината.
Ивета Миленова, директор на Историческия музей в Севлиево, разказа повече за бунтовния април в севлиевската кааза. По думите ѝ Севлиевският край е един от трите центъра на масовото въоръжено въстание в българските земи. На 1 май 1876 г. (стар стил) на връх Бабан на бунт се вдигат жителите на балканските села. Десетдневните сражения в планинските проходи завършват с кървав разгром на Балканската република. Убити са стотици мъже, жени и деца, опожарени са жилища, манастири, църкви и училища. Осем от водачите на въстанието увисват на бесилките на севлиевския площад. Стефан Пешев и Йонко Карагьозов - вдъхновители, организатори и герои на Априлското въстание в Севлиевско, са осъдени на смърт след разгрома като водачи на бунта в голямата Севлиевска кааза. Обесени са на 25 юни 1876 г. на централния градски площад. Седмица след това на същия площад се издигат още шест бесилки, на които намират смъртта си сподвижниците им Никола Дабев, Иван Преснаков, свещеник Радион Попмихов, Павли Венков, Велчо Ночев и Христо Филев.