Повече от 50 известни български творци: артисти, политици, пътешественици и мечтатели членуват в клуба на притежателите на ВИП читателски карти на Русенската библиотека.
Началото на традицията е поставено през 2018 г. Целта е ясна: да популяризира културния институт като съкровищница на книгите и светилник на знанието. Като привлекателно място за образоване, получаване на култура и наслада от четенето в съвременния свят. Картите се връчват на гости - творци, артисти и културни дейци, които идват за пръв път в библиотеката, обясниха за „Утро“ от културния институт. Изявени личности, любими писатели и хора с широк обществен авторитет също са сред членовете на ВИП клуба. В навечерието на 24 май - празника на буквите и книжовността, ви срещаме с някои от тези културни посланици на Русе. Надяваме се, че с тази публикация „Утро“ допринася за популяризиране на българската книжовност и ви дарява идеи за нови срещи с книгите.

Клубът на известните

Всички притежатели на ВИП картите на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ досега - изброяването е по хронологията, в която са ги получили: 
1. Георги Константинов
2. Людмил Георгиев
3. Радослав Младенов
4. Стоян Николов-Торлака
5. Елена Христова
6. Леа Коен
7. Мария Лалева
8. Румяна Захариева
9. Александър Урумов
10. Силвия Ръженкова
11. Кирил Назъров
12. Николай Дялков
13. Христо Нанев
14. Сава Василев
15. Александър Йорданов
16. Румяна Халачева
17. Елена Богданова-Влайкова
18. Петър Чухов
19. Таня Иванова
20. Павлина Стаменова
21. Ахмет Емин Атасой
22. Ивайло Диманов
23. Калинка Колева
24. Яница Тодорова
25. Николай Табаков
26. Иво Ботев
27. Камен Донев
28. Владимир Зарев
29. Стойо Вартоломеев
30. Надежда Максимова
31. Цвета Делчева
32. Магдалена Пюскюлева
33. Юлия Радева
34. Дойчин Дойнов
35. Петър Ванев
36. Мартин К. Илиев
37. Атанас Тодоров
38. Антонин Горчев
39. Искрен Веселинов
40. Иван Гранитски
41. Петя Накова
42. Христо Боев
43. Ваня Григорова
44. Стоян Райчевски
45. Катя Антонова
46. Антон Дончев
47. Илияна Йотова
48. Любомир Чернев
49. Мира Добрева
50. Неделя Щонова
51. Тони Бейм
52. Христина Комаревска
53. Полина Куюмджиева, Юлиан Куюмджиев

Георги Константинов: „Миг като вечност“
или „Обичам те дотук“

Георги Константинов пише поезия - много от стиховете му са се превърнали в естрадни песни - „Обичам те дотук“ на ФСБ например. Детският му роман „Приключенията на Туфо Рижия пират“ е издаден на седем езика.
Първият притежател на ВИП карта на русенската библиотека я получава, когато представя в Русе стихосбирката си „Миг като вечност“ на издателство „Хермес“. Срещата с русенската публика се превръща в минитурнир по поезия, защото в нея се включват и тукашните майстори на мерената реч Йордан Палежев и Руденко Йорданов.
Библиотеката получава като подарък уникалното издание „Как се ражда дракон“ с негова поезия и графикатури от Иван Газдов и стихосбирката „Неделен човек“.

Леа Коен: „Рафаел“ или от парфюмите до Холокоста

Леа Коен представя в Русе романа си „Рафаел“ на издателство „Ентусиаст“. Действието на романа се развива на фона на три травматични епизода от новата българска история: атентатът в катедралата „Света Неделя“ от 1925 г., бандитизмът и отвличанията от началото на 30-те години и процесите срещу „еврейските спекуланти“ от 1942-1943-та, които правителството провежда по поръка на Берлин.
В романа е вплетена и действителна криминална интрига, която писателката Леа Коен е издирила в архивите.
По спомените на Диди Бейкър е възстановена семейната среда на фамилия Арие - най-видните представители на българската парфюмерийна промишленост до 1943 година. Това е не само роман, който разказва една истинска история за трагичен сблъсък в елита на Царство България. Той е реконструкция на стила на живот от 30-те и 40-те години на XX век, на фона на който се развиват събитията, пишат издателите.

Сава Василев: Балканският разказвач и строгият литературен вкус

Великотърновският професор Сава Василев получи ВИП картата си от русенската библиотека, когато представи книгата си „Разказвачът“ на издателство „Жанет 45“. Срещата води доц. Мира Душкова - добър познавач, приятел и ценител на автора, който пък е известен с безкомпромисните си позиции по отношение на добрия литературен вкус, които нерядко го скарват с други представители на литературния дискурс.
„Разказвачът“ се състои от три самостоятелни повести, обединени от присъствието на балканския човек в различните му времена и места.
Библиотеката получи като подарък и друга книга на автора - сборника пиеси „Капан за дребни хищници и други човешки животни“.

Иво Ботев: Емоцията на рока и „Макс клуб Русе“

Фотограф-меломан, меценат на музикални банди, домакин и подкрепител на рокаджии - Иво Ботев, става посланик на библиотеката, когато през 2019-а открива изложбата си „Емоцията на рока“, посветена на 10-годишния юбилей на „Макс Клуб Русе“. Николай Ханджиев разказва за историята на клуба, създаден от Иво Ботев и Лъчезар Николов като клуб за меломани и място за откриване на млади музикални формации и певци. Оттогава и до днес Иво Ботев отразява всяка изява на гостуващите групи. По време на събитието в библиотеката публиката видя и много от музикалните колекции на библиотеката: книги и винили. А както подобава на музикално събитие, откриването на изложбата бе придружено от концерт на музикантите от „Soda Acoustic“.

Камен Донев: Един идеалист без илюзии се среща с русенци

„Дълбоко вярвам, че силата и пътят на човешката душа е в това, да се радва... Да се радва и да е благодарна завинаги“.
Това пише Камен Донев в книгата за впечатления на библиотеката, когато идва за среща с почитателите си в своя роден град. Камен Донев прие поканата на библиотеката 12 години след първото си гостуване, за да се срещне с четящите хора и да поговори с тях за семейството, авторитетите, образоването и културата и значението им за успеха и изграждането на всеки човек като личност.
Камен споделя, че най-важните му жизнени корективи са неговият баща - известният хореограф и създател на ФТТ „Найден Киров“ Иван Донев, и двамата му учители в НАТФИЗ Тодор Колев и проф. Крикор Азарян. И тримата днес вероятно го гледат от небето и се радват на непоколебимо следвания от него път на честност и откровеност в правенето на изкуство.

Владимир Зарев: Зад надвисналата сянка на Чудовището наднича Забравата

Романистът Владимир Зарев идва за представянето на „Чудовището“ в Русе заедно с редактора си - управителя на издателство „Хермес“ Стойо Вартоломеев. „Това е силно емоционален и мъдър роман. За една красива и невъзможна любов, за времето и неговия безжалостен отпечатък, за надвисналата сянка на Чудовището, зад която наднича Забравата“, разказа редакторът Вартоломеев. 
Според самия Владимир Зарев книгата се казва „Чудовището“, защото старостта, а и не само тя, е онова чудовище, което се е вкопчило в нас и постепенно ни отнема, изсмуква физическите и духовните ни сили и ни убива. Книгата представя русенският университетски преподавател Никола Бенин.

Искрен Веселинов: Въглемир Тъжин повика мрака

Поетичният сборник „Повиках мрака“ на Въглемир Тъжин излиза от печат с марката на издателство „Захарий Стоянов“. Зад псевдонима се крие - или изобщо не се крие, защото го разкрива - русенският политик Искрен Веселинов, бивш депутат от ВМРО и съпредседател на партията. В Русе авторът е представен от шефа на издателството Иван Гранитски. Искрен Веселинов е автор и на две прозаични книги: „Черният гмурец“ в стил фентъзи и историко-философската студия „Защо съм патриот“.

Антон Дончев и Илияна Йотова: Академикът, който принадлежи на цяла България

Антон Дончев става културен посланик на Русе, когато идва в града за 90-годишния си юбилей. Литературното събитие получава политическа тежест: в Русе идва и вицепрезидентът Илияна Йотова, която е патрон на празненствата за годишнината на писателя-историк. Почит към „академика на цяла България“, както го нарича г-жа Йотова, показва и русенският кмет Пенчо Милков. Сред гостите на юбилейната среща, която успява да се случи въпреки ковид пандемията, са и съпругата на акад. Дончев - актрисата Райна Василева, както и изпълнителният директор на сдружение „България завинаги“ Александър Малчев.