Ще струва ли нещо на Община Русе прекратяването на концесионния договор за поставяне и експлоатация на спирки от линията на градския транспорт с „Фактор Плюс“? По този наглед елементарен въпрос общинските съветници вчера не постигнаха единодушие и по предложение на кмета Пенчо Милков точката бе отложена за следващата сесия.
Варненската фирма получи концесия за 130 спирки през 2012 г. в т.нар. Зона 2 за срок от 15 години. „Фактор Плюс“ е направил авансовата вноска за 2021 г., но не и окончателното плащане в размер на 55 888,02 лева, а е спряла и поддръжката на спирките.          

Което стана повод кметът Пенчо Милков да поиска от Общинския съвет да се даде едномесечен срок на фирмата за изпълнение на ангажиментите й, след което да се започне процедура за прекратяване на договора.
„Фактор Плюс“ е в ликвидация и с прекратена търговска дейност от 5 март миналата година с влязло в сила съдебно решение. Така че наличието на основания за прекратяване на договора според Закона за концесиите е безспорно. В чл.150, ал.(3), т.1 от същия закон обаче се казва, че дори при предсрочно прекратяване по вина на концесионера, какъвто е нашият случай, му се дължи обезщетение в размер на невъзстановените му разходи за инвестиции в обекта. И съществува вероятност ликвидаторът на „Фактор Плюс“ да си го поиска. 
Според кмета Пенчо Милков, който е юрист с опит в подобни казуси, не може да става въпрос за заплащане на някакво обезщетение. Той обаче се съгласи точката да се отложи, за да бъдат съветниците по-обстойно запознати със законовите положения и възможните варианти за действие. През следващия месец вероятно ще приключи и ликвидацията на „Фактор плюс“, за което е даден срок до 30 май 2022 г. Ако той бъде спазен, дружеството ще бъде заличено от Търговския регистър и всякаква възможност някой да поиска обезщетение за прекратения договор ще отпадне.
След това вероятно ще дойде ред на прекратяване на концесията и за другия пакет от 130 автобусни спирки, която се държи от „Табак Маркет“.
Междувременно, докато чакаме развалянето на концесията и намирането на нов стопанин, който да се грижи за тях, да ги поддържа, да съживи търговията в малките павилиончета и спирките да не изглеждат като панически зарязани убежища, вандали ги рушат една по една. Най-пресният пример е от вчера, когато спирката по бул. „Гоце Делчев“ преди завоя към Левента /на снимката на 1 страница/ осъмна с изпочупени стъкла.