2022 ще е много трудна година - влизаме от криза в криза. Върху пандемията от ковид се наложи войната в Украйна, която е още по-страшна, каза днес управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева в своята реч в УНСС при получаването на почетното звание "Доктор хонорис кауза". 
Войната има драматични последици най-вече за Украйна, чиято икономика тази година ще се свие с над 40 процента, както и за Русия, чиято икономика ще се свие с над 10 процента, посочи тя.
По думите на Георгиева пандемията и войната са нарушили потоците на горива и на стоки, увеличили са броя на бежанците и са довели до спад на доверието на бизнеса, който не може да планира.
Войната в Украйна значи глад в Африка, защото светът е взаимно зависим, светът вече е едно цяло, посочи Кристалина Георгиева. Ние виждаме колко сме зависи от природата - едно вирусче обиколи света и спря икономиката. Научихме, че ние сме неподготвени да се справяме с повече от една криза по едно и също време. Когато започна войната в Украйна, никой вече не говори за ковид, без значение, че Китай го затвориха, посочи тя.
Трябва да мислим за немислимото и да сме готови за него. Това може да стане, като разберем, че хората са най-важният капитал. Само образованите и здравите хора са устойчиви, каза тя. Трябва да имаме съзнание и за устойчива планета, и че не можем да си позволим риск от климатичните промени.
Следващият извод е да имаме устойчива икономика - не само както затегнахме банковата система след глобалната финансова криза. Устойчива икономика означава да се върнем към теорията на Адам Смит, а тя е, че са ни нужни мир, ниски данъци и добра съдебна система. Никой не е измислил друга формула за богатство като Адам Смит, каза Георгиева.
По негово време обаче е имало по-малко хора, сега сме близо 8 милиарда и затова е нужна съпричастност и доброта, посочи още тя. В словото си тя благодари на футболистите Димитър Бербатов и Христо Стоичков, които, по думите й, са били страхотни шампиони срещу глада и в борбата за приобщаване към другите.
Нужно е да сме по-гъвкави в икономическата политика и да сме бързи в това, което е пред нас. Дигиталните пари ще се развиват, ще има и алтернативи, като централните банки, издаващи дигитални валути. Биткойните не са пари, колкото и да се казва, че са пари, защото стойността им се мени непрекъснато. Ние може да сме и в свят на нерегулирани дигитални пари, като например в т.нар. "стейбълкойни", каза тя.
 Учете се от всички и навсякъде, призова студентите в края на изказването си Кристалина Георгиева.