Една купа и всякакви медали: златни, сребърни и бронзови донесоха децата на Илиян Русев-Скури от Шестия национален турнир по плуване, който се проведе в София през уикенда.
Осем момчета и пет момичета от Русе на възраст между 8 и 17 години се включиха заедно с близо сто техни връстници от цяла България в състезанието, организирано в зала „Спартак“ от фондация „Воден път“.
Никола, Кристиян, Баян, Александър, братята Симеон и Калоян, другият Калоян и Никола плуваха гръб и свободен стил. В същите дисциплини при момичетата се включиха Теа, Христина, Михаела, Емма и Мартина. Защо ви звучат странно само с малки имена и без подробности за постиженията? Защото за всички тях самото участие в състезанието е постижение. Този турнир е най-голямото национално състезание по плуване за деца и младежи с двигателни, сензорни и ментални затруднения. Водната терапия при тях прави чудеса и е сред най-препоръчваните начини за напредък и развитие. Повечето от русенските участници имат диагнози като детска церебрална парализа, синдром на Даун, аутизъм... 
Постиженията на децата и удовлетворението на родителите за пореден път доказват колко е необходимо създаването на водно-рехабилитационен център в Русе. Това каза за „Утро“ Илиян Русев-Скури - човекът, който осма година помага безплатно и безкористно с водни упражнения на деца с такива диагнози да подобрят двигателните си възможности. Прави го в басейна на Спортното училище, сега стопанисван от Община Русе. Не спира да работи за осъществяване на мечтата, оставена му от неговия син Александър, който отиде на небето през 2014 г.
Идейният проект за модерен плувен комплекс, който да разполага със специализирана апаратура за рехабилитации, особено на деца с увреждания, е депозиран в Общината.
Фондация „Александър Русев“ продължава да набира средства. Дарения се приемат по следната банкова сметка:
ТБ „Юробанк България“ АД
BIC: BPBIBGSF
IBAN: BG 06 BPBI 7921 1045 5933 01 - BGN
BG 85 BPBI 7921 1445 5933 01 - EUR
За всяко дарение се издава удостоверителен документ, който да послужи за ползване на данъчни облекчения.