Адвокат Анета Ангелова стана орисница на най-новия кораб на Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ и в събота по традиция  разби бутилка шампанско в борда на кораба на понтон №8. Сред гостите на тържеството бяха министър Николай Събев, парламентарният му секретар Синан Хебибов, областният управител Анатоли Станев, зам.-кметът на Русе Димитър Недев и представители на транспортния бранш.
„Искър“ е последният съд, който ИАППД придоби в рамките на най-големия проект за модернизация на поддържането на плавателния път по Дунав. Благодарение на европейското финансиране за поддържането на корабоплаването в нашия участък на реката се грижат корабите „Дунав 1“, „Осъм“, а вече и „Искър“, хидрографен катер и най-старият кораб във флота на агенцията - „Вит“.
Любопитна подробност е, че преди 98 години на 12 април 1924 година, в Триест, Италия, на вода е спуснат първият от трите поръчани кораба за създадената година по-рано Българската пристанищна служба. При кръщаването той получава името „Искър“, а другите два влекача носят имената „Осъм“ и „Вит“.
„Ние поемаме щафетата на онези първи кораби, порили вълните на Дунава, и продължаваме да работим за поддържане и подобряване на плавателността й“, каза изп. директор на агенцията инж. Павлин Цонев и припомни, че тази година се навършват 100 години от първия закон за службата за поддържане и подобряване плавателността на Дунав.
„През юни очаквам да започне обучението на екипажите за това как да се използва комплектът и след осигурено финансиране да пристъпим към удълбочаване на критичните участъци на река Дунав, така че да осигурим целогодишно корабоплаване“, заяви министър Николай Събев.