Създателката на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ и символ на българо-румънските отношения Лили Ганчева ще стане почетен гражданин на Русе. Предложението е на кмета Пенчо Милков и няма съмнение, че ще бъде гласувано единодушно на предстоящата сесия на Общинския съвет. С богата програма и много гости вчера тържествено - и символично в зала „Европа“ на Доходното здание - бе чествана 20-ата годишнина на организацията за подпомагане на трансграничното сътрудничество.
„Енергията на Лили променя работната среда и ни прави искрени и отворени. За да бъдем ние приятели /с Гюргево и Румъния - б.р./, ти си свързващото звено“, каза кметът в поздравлението си кметът.
А областният управител Анатоли Станев връчи на Лили Ганчева специална грамота.
„Никъде на друго място в България и Румъния двете страни не са толкова сближени и взаимно свързани и то на толкова високо ниво“, заяви посланикът на Румъния в България Н. Пр. Бръндуша Предеску, която също й връчи почетна грамота от името на посолството.
Само през последните десет години с помощта на Лили Ганчева и „Еврорегион Данубиус“ са реализирани над 100 проекта във всички сфери от социално-икономическия живот. Това е и мостът, който неизменно свързва местните власти в Русе и Гюргево. Затова не е изненада, че всички областни управители пред последните години, независимо от политическата си принадлежност, неизменно работиха и работят с Лили Ганчева и нейната организация.
„Еврорегионът ми е като второ дете, а второто ми семейство - колегите от Областна администрация и Окръжен съвет Гюргево. Най-голямата награда за работата ми е, когато отношенията между представителите на институциите надхвърлят официалностите и прераснат в приятелски“, не криеше емоциите си Лили Ганчева.
Още вълнение донесе видеообръщението на дъщерята на Лили Ганчева - Мартина Ганчева. „Честита втора годишнина на твоето второ дете, скъпа мамо! С „Еврорегион Данубиус ти показа как се работи за една кауза с голямо сърце, много труд и постоянство. Дори по време на световни пандемии, политически промени и сътресения благодарение на усилията ти връзката между двата бряга на Дунава не остана прекъсната. Не сменяй курса, пълен напред! Обичам те! Чести празник“, каза известната журналистка.
Освен кметът на Русе, областния управител и румънският дипломат номер 1 сред гостите на вчерашния празник бяха Н. Пр. Радко Влайков, посланик на България в Румъния, председателят на Окръжен съвет в Гюргево Димитру Беану, кметът на съседния град Адриан Ангелеску, бившите областни управители на Русе Венцислав Калчев, Галин Григоров и Борислав Българинов, бившият кмет на Гюргево Николае Барбу, ректорът на РУ акад. Христо Белоев и ръководители на обществени институции от България и Румъния.