НАТФИЗ отбеляза на 75-годишнините на професорите Маргарита Младенова и Иван Добчев с премиерата на "Лазар и Иисус" на 11 май вечерта. В спектакъла участваха студенти от специалност "Актьорство за драматичен театър“ от класа на проф. Иван Добчев. Събитието в театъра на академията бе посетено от десетки актьори, режисьори и студенти.
След представлението на юбилярите и на публиката бе поднесена кратка празнична церемония. 
"Ние сме експерименталният клас и това ни дава право първи да ви поздравим, скъпи грети и Иван. Като експериментален клас ние се явяваме скицата, прототипа на всички", каза актрисата Снежина Петрова. Тя, заедно със своите колеги Жана Рашева, Албена Георгиева и Десислав Звънчаров "върнаха ленатата" към първите преподавателски години на двамата именити режисьори.
"Има нещо, което след всички тези години, ме изправя пред мен самия и ми дава възможност да отговоря на себе си, дали имаше смисъл всичко това", каза режисьорът Явор Гърдев. "Случи ми се среща с мен самия, която не беше провокирана от мен, и то стана още на кандидат-студентския изпит, когато трябваше да бъда поставен пред сериозно изпитание - да разбера и да усетя, че тази професия, към която съм се устремил, няма нищо с моите предварителни представи, че няма нищо общо с цялата суетливост около театрално занятие и от това да си повече или по-малко известен", добави той.
"Имам честта, от името на НАТФИЗ и личната радост, да ви благодаря за дългогодишната, всеотдайна и вдъхновяваща преподавателска дейност", каза актьорът Пенко Господинов, декан на факултет "Сценични изкуства". 
Юбилярите бяха поздравени и от ректора на НАТФИЗ проф. д-р Станислав Семерджиев с видео обръщение от Париж.
"Толкова е хубаво, че се срещаме с вас, момчета и момичета. За нас вие сте момчета и момичета. Искам да кажа само едно изречение. В този свят, в този век, който предизвиква потресение, отчаяние, скандал на ума, откривайте на какво да се възхищавате, защото без способността да се възхищаваш на словото, на красотата, на истината, на изгрева или на какво си избереш, душата умира, а ние без нея сме за никъде", каза развълнуваната Маргарита Младенова. Иван Добчев бе още по-лаконичен: "Не се радвай да имаш изследователи, а да имаш последователи".
Вечерта завърши с музикално изпълнение на "най-малките" от НАТФИЗ, както бяха представени от водещите. Юбилярите получиха цветя от Министерството на културата, Съюза на артистите в България и  почти всички столични театри, както и от Пловдивския театър.