Летни температури днес прогнозира Националният институт по метеорология и хидрология.

Минималните ще са между 8° и 13°, в отделни райони ще са по-ниски – до 5°, в София около 8°. Максималните ще са от 25° до 30°, в София 26°.

През деня ще е слънчево, а след обяд над планинските райони ще има купеста облачност.

Следобед над Източна България ще духа слаб вятър.

Над планините ще е слънчево, след обяд с купеста облачност, но валеж е малко вероятен. Ще духа слаб запад-северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 19°, на 2000 метра - около 11°.

Над Черноморието ще бъде слънчево. След обяд ще духа слаб до умерен южен вятър. Максимални температури на въздуха: 19°-23°. Температурата на морската вода е 14°-16°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Атмосферното налягане слабо ще се понижи, но ще остане по-високо от средното за месеца.

Слънцето в София изгрява в 6 ч. и 8 мин. и залязва в 20 ч. и 37 мин. Продължителността на деня е 14 ч. и 28 мин.

До края на седмицата

В петък дневните температури ще се повишат с още градус-два. Времето ще бъде предимно слънчево, след обяд с купеста облачност, по-значителна над планините.

През почивните дни ще духа слаб до умерен вятър, в западната половина от страната от север-северозапад, в източната - от североизток и с него ще прониква малко по-хладен въздух. Въздушната маса над страната ще стане неустойчива. Ще се повиши вероятността за валежи. На места ще вали интензивно и се очакват гръмотевични бури и градушки в събота в следобедните часове на повече места в Западна и Централна България, а в неделя - в Централна и Източна България и в планините. Минималните температури ще са предимно между 12° и 17°. В събота все още и дневните ще са високи, в неделя максималните в по-голямата част от страната ще се понижат с 3-4°.

Новата седмица ще започне с отслабване и стихване на вятъра в много райони. След обяд отново на места в Централна и Източна България ще превали и прегърми; по-интензивни ще са явленията в Родопската област. Във вторник ще се появи западен вятър, ще се усили до умерен. Облачността ще е променлива, вероятността за валежи е по-малка. Дневните температури ще се повишат. През нощта срещу сряда и в сряда, с умерен вятър от изток-североизток, ще нахлуе сравнително студен въздух. На много места ще превали и прегърми.